Documentul ZD

Ziarul Financiar 08.07.2005
La sfarsitul lunii mai, pe cand Ziarul de Duminica implinea cinci ani, Editura Fundatiei Pro tiparea al cincilea volum din Antememorii - interviuri si confesiuni. Un volum de referinta, la fel ca precedentele.

Stelian Turlea, senior editor al Ziarului de Duminica, a avut ideea sa stranga intr-o colectie intitulata "Biblioteca Ziarului de Duminica" texte reprezentative publicate in acest saptamanal, indiferent de genul lor literar - roman, eseu, reportaj, ancheta, critica literara, interviuri.

Constanta si tenacitate remarcabile a dovedit editura in tiparirea tuturor interviurilor si confesiunilor publicate in Ziar: volumul 1, mai 2000 - mai 2001 (47 de interviuri si 28 de confesiuni); volumul 2, mai 2001 - mai 2002 (51 de interviuri si 22 de confesiuni); volumul 3, mai 2002 - mai 2003 (48 de intreviuri si 19 confesiuni); volumul 4, mai 2003 - mai 2004 (48 de interviuri si 22 de confesiuni); si, in sfarsit, volumul 5 (mai 2004 - mai 2005), 50 de interviuri si 20 de confesiuni.

Ca si in alti ani, personalitatile care au fost intervievate ori s-au confesat Ziarului apartin elitei culturale si sunt de vocatii diferite: poeti, prozatori, traducatori, critici literari, regizori, artisti plastici, scenografi, balerini, compozitori, matematicieni, filosofi, istorici, antropologi, profesori universitari, academicieni.

Sunt, totodata, oameni de varste diferite: tineri care s-au remarcat prin proiecte noi si indraznete, dar si varstnici, chiar octogenari, care au avut de suferit pana cand si-au vazut realizata opera si care, mai ales, au acumulat o imensa experienta de viata, acum impartasita celorlalti.

Din toate razbate o lume de idei, proiecte, pasiuni, munca, iubiri, tradari, infidelitati, dureri, dar mai ales dorinta de a transforma realitatea, de a nu irosi libertatea, atata cata este sau a fost, de a pregati lumea de maine.

Intocmai ca precedentele volume, Antememorii 5 este o felie de viata culturala romaneasca. Si, intocmai Ziarului de Duminica, este un document.