Suedezii de la Autoliv fac o a treia fabrica de 13 mil. de dolari la Brasov

Autor: Ionut Bonoiu 08.07.2005
Compania suedeza Autoliv va suplimenta investitiile pe care le are la Brasov cu o fabrica de generatoare de gaz pentru airbaguri de 13 milioane de dolari, potrivit informatiilor publicate de companie.

Fabrica Autoliv, a carei productie va incepe la jumatatea anului viitor, este cea de a treia pe care grupul suedez o detine la Brasov, dupa cea de centuri de siguranta (aflata in extindere) si cea de material textil pentru centurile de siguranta (aflata in constructie).

Fabrica de generatoare pentru gaz (cele mai scumpe componente si cele mai complexe din punct de vedere tehnologic in cadrul sistemului de airbag) de la Brasov este prima pe care suedezii o fac intr-una din tarile cu forta de munca ieftina, cum este cazul Romaniei. Mot ivatia pentru construirea acestei fabrici in Romania este reprezentata, spun suedezii de la Autoliv, de presiunea constanta pentru reducerea costurilor pe care o exercita producatorii de automobile.

Fabrica de la Brasov va avea o capacitate de 15 milioane de unitati pe an si va consolida pozitia Autoliv pe piata est-europeana. La fabrica din Romania vor fi produse atat modele noi de generatoare de gaz, cat si versiuni aflate deja in uz de mai mult timp.

Investitiile din Romania se incadreaza in programul grupului Autoliv de relocare a unor operatiuni intr-o serie de state din estul Europei unde se gaseste forta de munca ieftina si calificata.

Aceeasi strategie a fost derulata si de alte grupuri importante din industria auto si accesorii, precum Continental. Grupul german a investit peste 140 de milioane de euro intr-o fabrica de anvelope la Timisoara pentru ca ulterior sa anunte, prin intermediul diferitelor divizii din cadrul grupului, alte doua fabrici in orasul de pe Bega si una la Sibiu.

Industria de componente auto a atras si alte nume grele pe piata romaneasca pana acum, care au investit sau sunt pe cale sa investeasca sume de ordinul sutelor de milioane de euro in fabrici in diferite zone ale tarii. Delphi, Dura Automotive, Takata Petri, Yazaki, Valeo sau Draexlmeier sunt tot atatea nume care s-au implantat deja cu unitati de productie in diferite orase din tara, in special in zona de vest a tarii datorita apropierii de granita cu Ungaria.

Autoliv a intrat pe piata romaneasca in anul 1997, cu scopul initial de a furniza componente pentru marcile locale - Dacia si Daewoo.

Din toamna anului 1999, firma a inceput sa produca la Brasov si airbag-uri pentru BMW.

Anul trecut divizia din Romania a Autoliv a anuntat ca va investi cinci milioane de dolari pentru extinderea cu 9.500 de metri patrati a capacitatii de productie a fabricii de centuri de siguranta pe care o detine la Brasov.

In paralel cu aceasta investitie, reprezentantii firmei au anuntat ca vor incepe lucrarile la o unitate unde va fi produs materialul textil utilizat la centurile de siguranta. Noua fabrica va suplimenta cu 20% capacitatea anuala din Europa.

Cu vanzari anuale de peste 6 miliarde de dolari (5 miliarde de euro), Autoliv este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de componente auto, fiind specializat in mod deosebit in sisteme de pretensionare pentru centurile de siguranta si alte sisteme pirotehnice cu aplicabilitate in industria auto.