Majorarea TVA va determina scumpirea alimentelor, sustin patronatele

Autor: Viorela Pitulice 04.07.2005
Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta) apreciaza ca majorarea TVA de la 1 ianuarie 2006 favorizeaza economia neagra si va avea ca efecte scumpirea alimentelor si reducerea consumului.

De asemenea, va fi afectata activitatea companiilor care activeaza in industria alimentara, care trebuie sa-si revizuiasca planurile de afaceri.

"Ministrul finantelor arunca in aer orice plan de afaceri, scade si mai mult sansele economiei romanesti in pragul aderarii si tradeaza criza grava a bugetului national", se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Ministrul finantelor publice, Ionut Popescu, a anuntat recent ca taxa pe valoarea adaugata ar putea creste, incepand cu anul viitor, de la 19% la 21-22%.

Popescu a spus ca decizia va fi discutata si la nivel politic, in interiorul coalitiei de guvernare.

Reprezentantii Romalimenta afirma ca majorarea TVA va conduce la o scumpire inevitabila a alimentelor, in urma careia consumul va scadea.

In acelasi timp, cresterea preturilor la alimente, coroborata cu scumpirea celorlalte marfuri si servicii de stricta necesitate, va reduce drastic volumul vanzarilor, respectiv al productiei interne, accentuand lipsa debuseului pentru materiile prime din agricultura, precizeaza patronatul.

Pe de alta parte, decizia are si un beneficiar cert - economia neagra, sustine Romalimenta.

"Fiscalitatea grea hraneste economia neagra, iar cresterea ei alimenteaza economia neagra estimata la peste 40%, influentand negativ sansele Romaniei de a intra in Europa cu o economie sanatoasa si capabila sa concureze cu mediul de afaceri european", afirma membrii Romalimenta.

Acestia solicita autoritatilor reducerea TVA, in conditiile in care consumul de alimente in Romania este sub media europeana.

"In locul reducerii, ni se anunta o crestere de TVA. Romania este o exceptie in Europa, unde media europeana la alimente este de 8-10%", se arata in comunicat.

Romalimenta include 10 asociatii patronale din industria alimentara si a bauturilor, precum si un numar de 13 companii cu cifre de afaceri mai mari de 15 milioane de euro.