BERD si IFC aloca 62 mil. euro pentru 10% din Distrigaz Sud

Autor: Adrian Mirsanu 30.06.2005
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) au alocat fiecare cate 31 mil. euro pentru preluarea in cote egale a unui pachet de 10,2% din actiunile Distrigaz Sud.

Francezii de la Gaz de France (GdF) au achizitionat un pachet de 51% din cea mai mare distributie de gaze naturale din Romania, Distrigaz Sud, in cadrul unei tranzactii totale de 311 mil. euro. Finalizarea tranzactiei la Distrigaz Sud a avut loc recent. GdF s-a angajat sa plateasca 128 mil. euro pentru achizitia unui pachet de 30% din actiuni si sa investeasca 183 mil. euro la o majorare de capital in urma careia isi va majora participatia la 51%.

Cele doua institutii financiare internationale vor prelua indirect actiuni la Distrigaz Sud, prin participatii la o companie special infiintata de Gaz de France International pentru administrarea pachetului majoritar de actiuni la Distrigaz. GdF va detine 40,8% din titluri, iar restul de 49% din actiuni vor fi in proprietatea statului roman. Gaz de France International va inlocui 45% din retele in urmatorii opt ani, precum si toate contoarele mai vechi de 20 de ani.

IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a precizat ca implicarea sa va sprijini programul de investitii al Distrigaz pentru perioada 2005-2012, in valoare de 277 mil. euro, pentru extinderea si modernizarea retelei de distributie.

Distrigaz Sud opereaza prin 11 sucursale regionale. Reteaua sa de distributie acopera 20 de judete, cu o suprafata de 100.000 de kilometri patrati si o populatie de 11 milioane de locuitori.