Coca-Cola a cazut la pace cu UE

Autor: Lavinia Marin 24.06.2005
Coca-Cola si Uniunea Europeana au ajuns la un acord in legatura cu respectarea legii antitrust de catre compania americana, relateaza CNN Money.

Conform intelegerii cu Comisia Europeana, Coca-Cola nu va plati amenzi, dar va trebui sa-si schimbe strategia de vanzare in Europa.

Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare la nivel mondial, a declarat ca va renunta la toate contractele prin care unele magazine sau cafenele erau obligate sa vanda doar produsele firmei americane, in schimbul unor reduceri substantiale.

Intelegerea precizeaza ca Coca-Cola nu are voie sa foloseasca imaginea brandurilor de bauturi racoritoare celebre pentru a impulsiona vanzarile celor mai putin cunoscute.

"Suntem de acord cu aceasta decizie, care marcheaza finalul unei investigatii de 6 ani. Acu m stim cu siguranta cum ne putem conforma regulilor concurentei din zona economica europeana", a spus Neville Isdell, directorul executiv al companiei.

Coca-Cola a promis ca va acorda 20% din dispozitivele proprii de racorire rivalilor sai care nu au posibilitate de racire a sucurilor.

Aceasta decizie va fi aplicata in toate cele 25 de state membre ale UE, dar si in Islanda si Norvegia, si in toate canalele de distributie in care bauturile Coca-Cola detin peste 40% din vanzarile de specialitate sau dublul celor inregistrate de cel mai apropiat competitor.

Daca Coca-Cola va incalca aceasta intelegere, Comisia va dispune plata unei amenzi, ce va reprezenta 10% din cifra de afaceri a companiei la nivel global.

"Aceasta decizie va fi in beneficiul consumatorilor prin cresterea competitivitatii pe pietele bauturilor racoritoare din Europa", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pe competitie.

"Consumatorii vor putea alege dintr-o gama mai larga de sucuri, vandute la preturi competitive", a adaugat ea. Comisia Europeana a declarat ca intelegerea cu compania americana va fi valabila pana in 2010.