Riso Scotti incearca sa redirectioneze o parte din cota de orez a Italiei catre Romånia

Autor: Stelian Negrea 23.06.2005
Cel mai mare producator european de orez, Riso Scotti din Italia, intentioneaza sa reloce o parte din cota de productie de orez a Italiei catre Romånia dupa ce au anuntat ieri in mod oficial o investitie de 25 de milioane de euro pentru infiintarea de culturi de orez.

Masura este necesara pentru ca Romånia a negociat o cota de productie cu UE foarte mica in raport cu consumul intern de pe piata romåneasca, care se ridica anual la circa 100.000 de tone, din care cea mai mare parte este in acest moment importata, in principal din Egipt. a??Din cauza faptului ca Romånia are o cota de productie foarte mica, Riso Scotti va face demersuri pentru relocarea catre Romånia a unei parti din cota pe care o detine in Italiaa??, sp une Cristian Popescu, directorul comercial al Riso Scotti Romånia.

Dario Scotti, presedintele grupului italian, spune ca investitia Riso Scotti din Romånia nu se va limita numai la cultivarea orezului.

a??Vor exista mai multe linii de productie pentru decorticarea orezului, dar si pentru realizarea unor produse alimentarea??, a precizat Scotti, care a enumerat biscuitii, ciocolata sau uleiul din orez.

Compania va inaugura in acest an o unitate de prelucrare a orezului situata in apropiere de localitatea Giurgeni (judetul Ialomita), in urma unei investitii de circa 1 mil. euro. De asemenea, urmeaza sa fie construita o capacitate de depozitare la Draganesti (judetul Olt).

Riso Scotti detine, in prezent, in Romånia circa 4.000 de hectare de teren achizitionat in judetele Braila, Ialomita Dolj si Olt.

PÃ¥na in anul 2007, suprafetele ar urma sa ajunga la circa 10.000 de hectare, afirma oficialii Riso Scotti, ceea ce ar constitui cea mai mare suprafata cultivata cu orez din Europa.

In Romånia, consumul mediu anual de orez pe cap de locuitor este de 4,5 kilograme, apropiat de cel din Italia.

Reprezentantii firmei italiene afirma ca vor sa devina in urmatorii ani lideri de piata in Romånia, insa au in vedere si tarile din Europa Centrala si de Est pentru export. In ceea ce priveste piata interna, ritmul de crestere anual prognozat este de 5-10%. a??Piata romåneasca are necesitati mari, care nu sunt acoperite, in prezent, nici macar partial de marcile actualea??, spune Dario Scotti.

Piata interna de orez este controlata in cea mai mare parte de investitori de origine araba si o serie de investitori autohtoni dintre care unul dintre cei mai importanti este Pic Grup din Pitesti.

Grupul Riso Scotti are activitati in sectorul productiei de cereale, fiind unul dintre cei mai importanti producatori de orez din Italia, produsele sale fiind livrate in peste 50 de tari.

In Romånia, compania este prezenta prin intermediul a patru societati (Riso, Riso Milling, Enal si Riso Scotti Romånia), care acopera intregul ciclu productiv de la cultivarea orezului påna la comercializare. stelian.negrea@zf.ro