Rasismul la locul de munca: alb, negru sau gri?

Autor: Ioana David 17.06.2005
Marcel T. Thomas, CEO al GE Aviation Materials, a fost promovat de trei ori de cånd s-a alaturat companiei General Electric in 2001. Salariul sau de baza de 205.000$ (166.000 de euro) il situeaza al 18-lea in topul executivilor americani la GE Transportation, divizia in care lucreaza.

Påna in acest an, el a fost evaluat constant si a primit bonusuri ca recompensa. In 2005 insa, in pofida cresterii vånzarilor si profiturilor unitatii sale, el a primit o evaluare slaba si o majorare nesemnificativa a salariului, scrie The New York Times.

Thomas este negru si crede ca tratamentul de care are parte este rezultatul unei discriminari rasiale.

Pe 17 mai, Thomas a dat in judecata GE. El declara ca rasismul este frecvent la GE, atåt la sediul unitatii sale, cåt si la nivelul intregii companii.

Oficialii GE insa insista ca acest proces este nefondat si doresc sa se ia in considerare ca in prezent compania are sapte executivi de culoare fata de numai patru in 2001, si doua din cele 11 afaceri ale sale, care aduc un venit de 28 de miliarde de dolari, sunt conduse de negri.

Amåndoua partile isi expun argumentele. Cu toate acestea, procesul arata ca oricåt de neutra este politica unei companii din punct de vedere rasial, aceasta nu poate fi sigura niciodata ca a eliminat rasismul (mai ales in filialele indepartate) sau ca angajatii care se simt nedreptatiti nu vor fi satisfacuti de statisticile care arata ca altii din grupul lor progreseaza.

"GE are un management bine pus la punct, iar programele companiei sunt diversificate la capitolul angajari", a spus Carl Brooks, presedintele Executive Leadership Council, o organizatie de executivi negri care au laudat public recordul GE in promovarea minoritatilor.

Cu toate acestea el a adaugat ca "fiecare companie, chiar si GE, mai are multe de facut påna sa poata spune ca a eliminat rasismul".

Thomas sustine ca numai 3,6 procente din cei 4.500 de executivi tineri si numai 4,9 procente din executivii cu experienta sunt negri, ceea ce face ca echipa de conducere a GE sa fie un fel de "club privat".

GE declara insa ca procentajele sunt putin mai ridicate, påna la 3,9% din executivii tineri, 5,8% din cei cu experienta si 3,5% din functionari sunt de culoare.

GE admite ca vånzarile si incasarile unitatii Aviation Materials au crescut de cånd Thomas a preluat conducerea anul trecut, dar spune ca evaluarea negativa reflecta calificativele slabe pe care le-a primit de la subordonatii sai, albi si de culoare. Ei nu au fost multumiti de abilitatile lui Thomas de a asculta, de a organiza sau de a conduce o echipa.

Expertii in management spun ca pentru GE este foarte importanta parerea angajatilor sai.

"Atunci cånd se decid sa sanctioneze pe cineva, poti sa fii sigur ca au pe ce baza", a spus Noel M. Tichy, profesor la University of Michigana??s Business School , care a lucrat mai demult pentru GE.

Thomas insista ca GE s-a razbunat pe el pentru ca a atras atentia asupra discriminarilor rasiale si de vårsta din cadrul unitatii sale. El pretinde ca o persoana care nu este de culoare si ar avea trecutul sau ar fi fost promovata.

"Numai afro-americanii sunt acuzati ca au un stil de conducere arogant si problematic atunci cånd cer mai mult de la subordonati", a spus el.

Exista dispute si asupra modului in care rasismul este perceput la nivelul angajatilor. Thomas, de exemplu, a fost enervat de o prezentare in PowerPoint, creata de un predecesor al sau. Prezentarea era de fapt o preluare dupa "Sanford and Son", un sitcom despre un magazin de vechituri, condus de un tata de culoare si fiul sau, care dorea sa arate cum nu este de fapt GE Aviation Materials.

Conform purtatorului de cuvånt al GE, Gary Sheffer, aceasta era o modalitate de a spune ca unitatea, care cumpara si vinde componente si echipamente folosite pentru aeronave, "nu este o afacere ieftina, ci una de inalta clasa".

Expertii sunt de parere ca pe masura ce corporatiile americane devin mai primitoare pentru afro-americani, asemenea reactii vor deveni mai des intålnite.

Ei adauga ca GE se alatura unor companii precum Coca-Cola, Kodak, Xerox, care au fost laudate de organizatiile de culoare pentru modul in care trateaza minoritatile.

Fiecare din aceste companii ajuta angajatii afro-americani sa se organizeze in grupuri si sa isi gaseasca un mentor. Fiecare are programe speciale care sa se ocupe de plångeri, si fiecare ofera exemple de cum poate fi indreptata orice nedreptate suferita de un angajat de culoare. Astfel de companii monitorizeaza progresul afro-americanilor inca din timpul scolii si påna cånd acestia ajung in comitete de conducere, astfel incåt pot verifica cu usurinta ce progres au facut angajatii lor minoritari. Dar de fiecare data sunt socate atunci cånd sunt date in judecata.

"Orice companie se poate gasi in postura de a fi parte intr-un proces, dar asta nu inseamna ca procesul este valid", a spus Philip Harlow, chief diversity officer la Xerox.

Cu toate acestea David Thomas, profesor la Harvard Business School, crede ca "acele companii care au luat initial pozitie impotriva rasismului, pe parcurs au pierdut din vedere acest aspect".

El a adaugat ca progresul GE la acest capitol s-a simtit semnificativ, dar nu ar fi surprins daca acuzatiile de plati si promovari discriminatorii aduse de Marcel Thomas ar fi adevarate.

"Companiile uita ca rasismul, ca si gåndacii, se gasesc pretutindeni. Daca nu te mai ocupi de dezinsectie, problema va aparea din nou", a continuat profesorul Thomas.

Deborah Ekman, manager of diveristy la GE, a angajat de curånd o persoana pentru a se ocupa de recrutari in organizatii precum Asociatia Nationala a Inginerilor de Culoare si a pus bazele unor ateliere pentru femeile cu potential ce fac parte din minoritati.

Aceste miscari satisfac de putine ori angajatii nemultumiti. Corporatiile se confrunta cu un paradox: pe masura ce mai multi angajati de culoare avanseaza, cei lasati in urma se simt de doua ori mai frustati.

"Chiar daca unii reusesc, vor exista intotdeauna persoane care se lovesc de bariere culturale", a spus Frederick A. Miller, director executiv la Kaleel Jamison Consulting Group, organizatie specializata in cultura corporativa. "Afro-americanii isi pierd rabdarea foarte repede cånd vine vorba de reguli pe care ei le percep ca fiind diferite pentru albi", a adaugat acesta.

Unii executivi de culoare de la GE spun ca aceasta teorie nu se aplica si in cazul companiei in care ei lucreaza. Damian Thomas, director general la GE Corporate Sales, a declarat ca in 35 de ani de cånd lucreaza aici, nu a avut de suferit de pe urma discriminarii. Insa recunoaste ca "fluxul afro-americanilor din programele noastre de training ar putea fi imbunatatit".

El si-a convins de curånd fiica sa se alature companiei. "Daca as fi fost ingrijorat de discriminare, nu mi-as fi convins copilul sa vina sa lucreze la GE", a continuat.

Acest sentiment insa nu este impartasit de toti angajatii de culoare de la GE. David W. Sanford, avocat la firma care il reprezinta pe Thomas, a declarat ca a auzit de la fosti sau actuali angajati ai GE "povesti similare cu ale clientului sau dar, nu va da nici un nume".

Un afro-american care a lucrat timp de 18 ani la GE a contactat si el un reporter. Numele sau insa nu va fi facut public. Acesta a primit evaluari periodice, a fost promovat frecvent, a avut un salariu "echitabil" in primii ani. Cu toate acestea s-a lovit de un zid atunci cånd a incercat sa treaca mai departe pe scara ierarhica. "Imi tot spuneau ca nu corespund profilului cerut de postul sefului meu", a declarat angajatul. El a adaugat ca a fost promovat abia dupa ce a inaintat o plångere Comisiei pentru Garantarea Oportunitatilor de Angajare, dar a fost concediat la sfårsitul anului 1998. Cu toate ca si-a gasit rapid alt job, a dat in judecata GE, dar a ajuns la o intelegere cu acesta pentru 100.000 de dolari, lucru pe care acum il regreta.

Astfel de cazuri deranjeaza conducerea GE. Ei recunosc ca sunt unii subalterni care cåstiga mai mult decåt managerii lor de culoare, dar acest lucru este posibil pentru ca ei lucrau la una din achizitiile pe care le-a facut GE. "Nu poti sa tai din salariul cuiva doar pentru ca cei care lucreaza in pozitii similare la noi cåstiga mai putin", a spus Elam.

Lloyd Trotter, un afro-american care lucreaza la GE de 35 de ani si care este acum director executiv la divizia Consumer and Industrial a GE, o afacere de 13 miliarde de dolari, nu crede ca daca un alb primeste o slujba pe care o doreste un coleg de-al sau negru asta inseamna rasism. "Nu am primit intotdeauna postul pe care mi l-am dorit, dar nimanui nu i se intåmpla asta", a adugat el.

Trotter, care s-a declarat "surprins, enervat si ingrijorat" de acest proces, spune ca GE penalizeaza managerii care nu se bazeaza pe diversitate in planurile lor de angajari.

Impreuna cu alti directori de culoare, i-a ajutat pe noii angajati negri ai companiei sa se adapteze mediului de aici. "Am avut grija sa afle ca daca nu-si spun parerea la sedinte sau folosesc prea multe grafice in loc sa vorbeasca, nu vor fi cu siguranta bine vazuti", a spus Steven Thorne, vicepresedinte al departamentului de resurse umane, care lucreaza la GE de 32 de ani.

Cu toate acestea, atåt fanii GE, cåt si criticii acesteia sunt de acord ca nici o companie, nici macar GE, nu a creat un mediu de munca care sa nu fie afectat de tulburari rasiale.

"Meritul GE este intr-adevar mare pentru ca incearca sa previna manifestarea in comportament a atitudinilor rasiste", crede profesorul Tichy. " Dar atunci cånd ai 360.000 de angajati, trebuie sa recunosti, se pot gasi si manageri care dau gres", a completat el.

General Electric este cea mai mare companie din lume si are o valoare de piata de 382 miliarde de dolari (380 miliarde de euro). In aprilie 2005 compania a achizitionat divizia de servicii financiare a companiei Bombardier pentru suma de 2,4 miliarde de dolari (1,85 miliarde de euro). Aceasta achizitie s-a alaturat diviziei financiare a companiei General Electric care furnizeaza o gama larga de servicii financiare. ioana.david@zf.ro