Italienii de la Riso Scotti anunta investitii de 20 de milioane de euro in orezarii

Autor: Stelian Negrea 15.06.2005
Italienii au spus ca vor intra oficial pe piata romåneasca spre sfårsitul acestei luni, cånd vor prezenta detaliile unui amplu proiect: a??Danubiusa??. Riso Scotti este lider european in producerea si procesarea orezului.

Piata romåneasca a orezului este alimentata aproape exclusiv din importuri provenite din Orient, in timp ce productia interna se limiteaza anual la cåteva sute de hectare, exceptie facånd acest an cånd au fost cultivate peste 3.000 de hectare cu orez.

Situatia survine deciziei autoritatilor de a nu mai acorda dupa ''89 subventii pentru cultivarea orezului, motiv pentru care fermierii nu au mai considerat-o rentabila.

Nici piata europeana nu abunda de orez produs in UE, ci se aprovizioneaza tot din Orient, insa comunitatea ofera subventii producatorilor de orez.

Romånia a reusit sa obtina o cota de productie in negocierile cu UE foarte mica, de doar cåteva sute de tone, care impinge piata interna catre importuri, mai ales ca acestea nu sunt supuse nici unui fel de bariere vamale. Piata interna a orezului este dominata de cåtiva jucatori autohtoni, printre care se numara Pic Grup Pitesti, dar si de un numar important de investitori de origine araba.

Proiectul celor de la Riso Scotti prevede atåt cultivarea pe suprafete proprii cåt si pe cele ale fermierilor cu care vor incheia contracte.

Compania Riso Scotti a fost infiintata de familia Scotti in 1860, diversificån-du-si activitatea in toate domeniile industriei orezului; de la cultivare agricola si morarit påna la fabricarea unor specialitati alimentare pe baza de orez.

Riso Scotti este si un jucator pe piata alimentara italiana, producånd cereale pentru micul dejun, condimente si diverse a??alternativea?? pentru påine. Compania mai produce måncare pentru animale si mai detine o capacitate de productie a måncarurilor proaspete si congelate. Grupul Riso Scotti a avut in 2003 vånzari de aproape 150 de milioane de euro. stelian.negrea@zf.ro