GE Healthcare spera sa castige din medicina personalizata

Ziarul Financiar 13.06.2005
Divizia romaneasca a General Electric Healthcare estimeaza ca va obtine o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 25% anul acesta, anul trecut fiind incheiat cu vanzari totale de circa 6,5 milioane de euro, inclusiv pe baza introducerii conceptului de medicina personalizata.

GE Healthcare are afaceri anuale de 14 mld. $ (aprox. 10 mld. euro).

"Programul de medicina personalizata va fi introdus in acest an in Europa si implicit si in Romania", a declarat Engelbert Reif, manager in cadrul GE Healthcare Europa de Est.

Procesele medicinii personalizate presupun integrarea tuturor echipamentelor, de la radiologie pana la monitorizarea si stocarea datelor medicale ale pacientilor, pentru o urmarire cat mai buna a evolutiei si istoricului medical a fiecarui pacient.

Medicina personalizata reprezinta centrarea tratamentului pe particularitatile fiecarui pacient, pornind de la premisa ca nici o afectiune nu se manifesta la fel la doi pacienti diferiti. Conceptul a fost introdus pentru prima oara pe piata nord-americana.

"Medicina personalizata inseamna, in acelasi timp, dezvoltarea tehnologiei care sa raspunda nevoilor particulare ale fiecarui pacient si care sa asigure ingrijirea si tratamentul acestuia, indiferent de starea in care se afla, pe tot parcursul spitalizarii", a precizat Octavian Netcu, directorul general al HTP Medical, partenerul GE Healthcare pe piata romaneasca.

GE Healthcare si HTP Medical au incheiat un parteneriat referitor la introducerea pe piata romaneasca a aparaturii medicale a diviziei Maternal-Infant Care a gigantului american.

"Piata de aparatura medicala din Romania are o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, ceea ce reprezinta in jur de 5 euro per capita anual, cea mai scazuta valoare din Europa. In Romania, din suma cheltuita anual pentru sanatate, aparatura medicala nu reprezinta decat 5%", a mai precizat reprezentantul HTP Medical.

Cifra de afaceri a HTP Medical a fost influentata de existenta unor programe pentru reabilitarea maternitatilor si a spitalelor publice din Romania, precum si de cresterea investitiilor private, conform lui Netcu.

HTP Medical este unul din furnizorii de aparatura medicala ai spitalului Euroclinic sau ai Centrului Medical Unirea, Centrului Medical Romar, Clinicii Proestetica si Centrului Medical Polisani.

GE Healthcare are peste 42.500 de angajati in intreaga lume, avand operatiuni in peste 100 de tari. Compania este prezenta pe majoritatea segmentelor pietei aparaturii medicale. GE, care a ocupat ani la rand pozitia de cea mai mare companie din lume din punctul de vedere al valorii bursiere, este din ce in ce mai activa pe piata romaneasca in ultima vreme.

Investitiile GE in Romania depasesc 10 milioane de euro.

alexandru.cerchez@zf.ro