Scaderea preturilor la apartamentele vechi e aproape

Ziarul Financiar 01.06.2005
Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti ar putea sa scada spre sfarsitul acestui an, in conditiile in care acest segment al pietei imobiliare este blocat de nivelul actual extrem de ridicat al preturilor.

"Preturile apartamentelor vechi au depasit pragul suportabilitatii, iar cerintele clientilor au inceput sa se indrepte spre imobilele noi. Situatia de pe piata imobiliara din prezent ar putea conduce la o scadere a preturilor spre sfarsitul anului", a declarat Mircea Cleciu, directorul general al companiei imobiliare Neocasa, in cadrul seminarului organizat de Ziarul Financiar impreuna cu BRD, Neocasa si CarpatCement la hotelul J.W Marriott din Bucuresti, cu tema "Drumul catre luarea deciziei: casa sau apartament la bloc?".

Eventuala scadere a preturilor apartamentelor s-ar putea produce in conditiile in care pe piata vor incepe sa fie livrate proiectele rezidentiale noi, ale caror lucrari de constructie au fost incepute in anii trecuti.

Situatia de pe piata imobiliara romaneasca reprezinta un paradox, in opinia reprezentantului Neocasa. "In momentul de fata, preturile apartamentelor vechi sunt mai mari decat cele in cadrul proiectelor rezidentiale noi, chiar daca oferta noua vizeaza deocamdata doar segmentul mediu/superior al categoriilor de venit al populatiei", a spus acesta.

Pe piata blocurilor noi de apartamente si a proiectelor rezidentiale noi situatia este diferita, majoritatea tranzactiilor fiind realizate pe acest segment. "Evolutia numarului de tranzactii in acest caz este constanta, tendinta urmand sa se pastreze si in perioada urmatoare", a declarat Cleciu.

In luna aprilie, cererea pentru apartamente in imobile vechi a reprezentat aproximativ 15% din intreaga oferta, in timp ce cererea pentru apartamente in imobile noi a depasit oferta cu peste 300%, conform datelor Neocasa.

"Daca pana in urma cu doi ani predominau finantarile pentru imobile de birouri sau spatii comerciale, in perioada 2003-2005 au explodat practic creditele pentru finantarea proiectelor rezidentiale, fapt care a contribuit la majorarea preturilor", a spus Adrian Bulboaca, avocat in cadrul biroului local al casei de avocatura britanice Linklaters.

Oferta de apartamente noi este inca in formare, fiind inferioara cererii. Livrarile de apartamente noi cu preturi sub nivelul de 100.000 de euro practic sunt inexistente.

"Pentru o oferta puternica de apartamente noi cu preturi mai reduse sunt asteptati investitorii care sa realizeze proiecte cu o valoare de peste 50-60 de milioane de euro. Din pacate, pentru proiecte de amploare lipseste terenul necesar sau utilitatile", a explicat Cleciu. Acesta a adaugat ca se inregistreaza o descrestere a cererii pe segmentul inferior/mediu al pietei, datorita preferintei populatiei de a-si construi case in regie proprie.

Un apartament de dimensiuni medii achizitionat intr-un imobil vechi din Bucuresti poate ajunge la 73.000 de euro, costurile incluzand si renovarea locuintei. In acelasi timp, pretul aceluiasi apartament situat intr-un imobil nou poate sa ajunga la 64.000 de euro, iar construirea in regie proprie a unei case de dimensiuni comparabile in interiorul orasului poate costa 44.000 de euro.

Pe segmentul imobilelor cu preturi cuprinse intre 100.000 si 200.000 de euro oferta este redusa in raport cu cererea, iar numarul cel mai mare de solicitari vizeaza casele in valoare de 150.000 de euro. "Pentru segmentul 200-500.000 de euro, oferta este mult mai generoasa, cu un echilibru bun intre cerere si oferta. La acest buget, o concurenta serioasa o fac si apartamentele de lux in imobile noi", a mai spus Cleciu.

"In urma cu doi ani, toata lumea astepta un crah pe piata imobilelor vechi, moment in care pe piata a aparut creditul ipotecar, iar pretul imobilelor a inceput sa fie raportat la euro. Acesti doi factori au condus la o redresare a situatiei, piata fiind in prezent destul de imprevizibila", a concluzionat directorul Neocasa.