MAT Craiova si-a dublat afacerile si a trecut pe profit

Autor: Stelian Negrea 30.05.2005
Producatorul de utilaje agricole si industriale MAT Craiova, o afacere detinuta de un investitor local din Alexandria, si-a dublat anul trecut vanzarile pana la 7,5 milioane de euro, fata de 3,5 milioane de euro in anul anterior, pe baza unor exporturi in crestere pe pietele traditionale europene, dar si datorita intrarii pe noi piete: Orientul Mijlociu si America Latina.

Compania a raportat un profit net de peste 800.000 de euro (31 de miliarde de lei), fata de o pierdere de peste 500.000 de euro (17 miliarde de lei) in 2003. "Am crescut datorita unor exporturi mai bune si pentru ca piata interna nu este finantata suficient, fiind si dirijata de Ministerul Agriculturii, prin subventii", spune Ionel Catrinoiu, directorul general al MAT Craiova. Com pania si-a intarit prezenta pe pietele din tarile vecine Romaniei, dar a reusit sa intre si pe unele piete din Orientul Mijlociu, din nordul Africii si America Latina.

MAT Craiova isi pastreaza tonusul optimist si pentru acest an, cand estimeaza vanzari cu 80% mai mari decat cele din 2004.

Executivul a acordat anul trecut subventii totale de 33 de milioane de euro pentru sprijinirea cu 45% a achizitiei de masini si utilaje agricole. "Din nefericire, acordarea de subventii nu prea ne ajuta, iar vanzarile noastre nu au crescut pe baza acestora. Banii din subventii ne vin dupa 5-6 luni, iar noi incurajam fermierii sa cumpere utilaje agricole prin alte forme de finantare", sustine Catrinoiu. Executivul va acorda si in acest an ajutoare in valoare de 6,5 milioane de euro pentru subventionarea cu 45% a pretului de achizitie pentru tractoare.

MAT Craiova a demarat recent negocierile cu o companie din India pentru exportul de produse pe aceasta piata si pentru deschiderea unor unitati de asamblare in aceasta tara. Cel mai mare producator indian de tractoare, automobile, camioane si parti componente, Mahindra, cu vanzari anul trecut de un miliard de dolari, a incercat anul trecut fara succes sa stabileasca colaborari cu cativa producatori romani de tractoare si utilaje agricole - Mecanica Ceahlau, MAT Craiova si Tractorul Brasov - pentru a intra pe piata romaneasca. In cele din urma, indienii s-au orientat catre privatizarea Tractorului Brasov.

Pachetul majoritar de actiuni al MAT Craiova a fost preluat la sfarsitul anului trecut de catre compania Autocora Alexandria.

Principalii competitori ai MAT Craiova pe piata interna sunt producatorii autohtoni Tractorul Brasov, Mecanica Ceahlau, Maschio Gaspardo, dar si importatorii marilor jucatori de pe piata mondiala: Case, John Deer, Landini sau Pottinger. stelian.negrea@zf.ro