BNR lucreaza cu doua scenarii de inflatie

Autor: Razvan Voican 24.05.2005
Banca Nationala ia in calcul doua scenarii in privinta marjei de toleranta care urmeaza a fi stabilita in jurul tintei de inflatie de 7% pentru anul in curs, afirma viceguvernatorul Cristian Popa, responsabil cu proiectul tintirii inflatiei.

"Exista o posibilitate sa optam pentru o banda ingusta, de plus/minus un punct procentual. Celalalt scenariu are in vedere o banda mai larga, insa numai pentru primul an de tintire directa a inflatiei", a declarat Popa, citat de Reuters. El spune ca ambele variante sunt avute in vedere de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale.

In ultima perioada, oficialii BNR au lasat sa se inteleaga ca iau in considerare o banda de variatie de +/- 1,5% in jurul tintei de 7%.

Conform unor exprimari recente ale guvernatorului Mugur Isarescu, inregistrarea unei inflatii de 7,5% calculata decembrie la decembrie ar insemna ca "tinta de inflatie a fost partial ratata", in timp ce o inflatie de 8% ar reprezenta "un rateu mare".

In cadrul unui speech tinut la reuniunea anuala a BERD, Cristian Popa a afirmat ca inflatia ar urma sa scada påna la 3% in 2007-2008.

Va continua leul sa se intareasca in perioada ramasa påna la sfårsitul anului? Cristian Popa afirma ca nu este un scenariu imposibil. El a reluat insa comentariile privind depasirea momentului 11 aprilie - cånd a fost liberalizat accesul strainilor la depozite bancare in lei - fara sa fi fost consemnate intrari mari de capitaluri speculative. "Nu am observat intrari masive incepånd din aprilie", spune Popa. Cu toate acestea, cursul euro/ leu a aratat in ultima vreme o stabilitate cum nu se mai vazuse pe piata valutara dinainte de noiembrie 2004, cånd BNR a anuntat ca rareste la maximum interventiile de cumparare.

Chiar daca piata continua sa suspecteze banca centrala de interventii, oficialii acesteia au afirmat ca in aprilie, de exemplu, BNR a intervenit foarte rar si cu sume mici.

"Presiunile de apreciere sunt continue", spunea saptamåna trecuta guvernatorul Mugur Isarescu.

Viceguvernatorul a declarat ca nu exista nici un risc de criza valutara din cauza expansiunii deficitului de cont curent. "Nu se pune problema", a spus Cristian Popa, adaugånd ca deficitul este acoperit in mare masura de investitii straine directe. Volumul acestora este estimat la cel putin 3,2 mld. euro.

Cu toate acestea, Popa a afirmat ca tinta de deficit de cont curent, stabilita initial la 6,9% din PIB, va fi depasita, ajungånd påna la 7-7,5% din PIB, in special din cauza intrarilor de investitii straine directe si a unei posibile cresteri suplimentare a consumului intern.

El a declarat ca cel mai mare risc cu care se confrunta Romånia in prezent este sustenabilitatea proceselor pozitive in curs. "Aceasta include administrarea intrarilor de capital astfel incåt acestea sa conduca efectiv la cresteri sustenabile ale productivitatii muncii, mentinerea sub control a deficitului de cont curent si reducerea in continuare a inflatiei. razvan.voican@zf.ro