Colgate opreste productia de Super Cristal la fabrica din Brasov

Autor: Georgiana Stavarache 23.05.2005
Compania Colgate-Palmolive va opri productia de pasta de dinti a fabricii de la Brasov, ca parte a unui program mai amplu de restructurare care vizeaza inchiderea a patru fabrici de pasta de dinti din Europa, au anuntat agentiile internationale de presa. Restructurarea va dura doi ani.

Colgate este singura multinationala cu capacitati de productie de pasta de dinti in Romånia.

Celelalte fabrici afectate de restructurare sunt cele din Anzio (Italia), Gebze (Turcia) si Salford (Marea Britanie). Aceasta din urma va fi complet inchisa, in timp ce celelalte trei vor continua sa realizeze alte produse. Productia de pasta de dinti din regiune va continua in cadrul unei singure fabrici. Programul, care se va derula pe o perioada de doi ani, va necesita cheltuieli de 85 de milioane de dolari (70 mil. eur o). Numarul total al angajatilor care vor fi disponibilizati depaseste 400 de persoane.

Colgate a preluat fabrica de la Brasov in 1992 si a relansat marca Super Cristal, destinata consumatorilor cu venituri medii si mici. Super Cristal se afla pe locul trei pe piata dupa Colgate, principalul brand al Colgate-Palmolive, si Blend-a-med (Procter & Gamble). Colgate mai produce la Brasov cremele Norvea si after-shave-urile Damaris.

Colgate, care este lider mondial pe piata pastelor de dinti, a anuntat in luna decembrie a anului trecut un plan privind reducerea cu 12% a fortei de munca si inchiderea unei treimi din capacitatile sale de productie, pentru a limita efectul cresterii costurilor materiilor prime.

Compania a avut de suferit si pe piata vest-europeana, unde aparitia unor firme care practica discount-uri mari a determinat consumatorii sa renunte la utilizarea unor marci de prestigiu in favoarea unor alternative mai ieftine. Reprezentantii companiei din Romånia nu au facut ieri nici un comentariu oficial pe aceasta tema.

Compania de origine americana este prezenta pe piata romåneasca cu doua branduri Colgate, care sunt importate, si Super Cristal, pasta produsa la Brasov. Cu cele doua marci, Colgate este lider pe piata pastelor de dinti din Romånia, cu o cota de aproape 60%.

Potrivit ultimelor date financiare ale companiei, publicate pe site-ul Ministerului de Finante, Colgate a avut in 2003 o cifra de afaceri de 35 de milioane de euro, in crestere usoara fata de anul precedent. Profitul a fost in 2003 de 4,4 milioane de euro, fata de 4 mil.euro in anul anterior. Compania nu a dat inca publicitatii rezultatele pentru anul trecut. Colgate are in Romånia circa 300 de angajati.

Alte produse våndute de Colgate in Romånia sunt sapunurile si gelurile de dus Palmolive, pasta de spalat vase Axion, solutia de spalat geamuri Ajax, deodorantele Lady Speed Stick si Mennen Speed Stick.

Principalii competitori pentru Colgate-Palmolive pe piata pesatelor de dinti sunt Procter & Gamble (Blend-a-med), GlaxoSmithKline (Aquafresh), Astera Romånia (Astera), Henkel (Vademecum), Unilever (Signal).

Colgate-Palmolive Romånia este de cåteva luni anchetata de Consiliul Concurentei, pentru un posibil abuz de pozitie dominanta. georgina.stavarache@zf.ro