HeidelbergCement: Cresterea in 2005 nu poate fi mai mare de 5-6%

Autor: Emil Popescu 18.05.2005
Grupul german HeidelbergCement estimeaza ca va realiza din activitatile derulate in Romania, in acest an, o cifra de afaceri de 170 de milioane de euro, fata de un nivel de 156 mil. euro in 2004, dupa ce a obtinut in primul trimestru vanzari totale de 18 milioane de euro.

"Cresterea noastra in 2005 nu poate fi mai mare, in euro, de 5-6%. In primul trimestru am avut o cifra de afaceri de 18 milioane de euro, putin mai mult decit in perioada similara din 2004", a declarat, marti, Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding.

El a precizat ca grupul va investi in acest an pe piata romaneasca 15,5 milioane de euro, dupa ce in 2004 investitiile au totalizat 20 de milioane de euro. Cea mai mare parte a fondurilor va viza modernizarea fabricilor de ciment si protectia mediului.

Carpat Beton, una din cele trei divizii ale grupului, a inaugurat oficial, marti, o statie ecologica de betoane cu o capacitate de 80 de metri cubi pe ora, situata in apropierea municipiului Bucuresti, reprezentand o investitie de 1,5 milioane de euro.

HeidelbergCement este prezent in Romania din 1998, cu activitati in productia de ciment, betoane si agregate, prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton si Carpat Agregate.

Mihai Rohan a mai spus ca decizia Consiliului Concurentei privind piata cimentului va fi diferentiata pentru fiecare din companiile banuite de incalcarea legislatiei in domeniul concurentei. "Decizia va fi personalizata in functie de abaterea fiecarei companii. Nu poate fi o culpa comuna. Trebuie stabilit cine, ce si pe ce perioada a incalcat prevederile", a spus Rohan.

Reprezentantii Lafarge au anuntat, recent, ca raportul Consiliului este unul acuzator, fiind vizate in special exporturile grupului francez.

Rohan a amintit ca HeidelbergCement a stopat exportul cimentului produs in Romania in 2002, ca urmare a costurilor ridicate cu transportul de la fabrica la portul Constanta si cu manipularea produsului inainte de imbarcare.

Directorul general al Carpatcement Holding a precizat ca grupul german va incerca in acest an sa mentina preturile, exprimate in lei, desi tarifele la utilitati au crescut semnificativ.

In luna februarie, Consiliul Concurentei a transmis companiilor Lafarge Romcim, Holcim, Carpatcement si Tagrimpex raportul privind investigatia inceputa in 2001 pe piata romaneasca a cimentului.

Companiile si-au prezentat punctul de vedere institutiei de reglementare, decizia fiind programata pentru data de 19 mai.

Investigatia a fost declansata ca urmare a unor suspiciuni privind incalcarea dispozitiilor Legii concurentei privind in principal cresterea substantiala si simultana a preturilor practicate de producatorii de ciment incepand cu 31 decembrie 2000.

Piata romaneasca a cimentului s-a ridicat, in 2004, la o valoare de circa 300 de milioane de euro. Producatorii estimeaza ca, exprimata in euro, piata va inregistra un nivel similar si in 2005.