Verestoy Attila joaca pe Bursa 5 mil. euro

Autor: Vlad Nicolaescu 10.05.2005
Senatorul UDMR Verestoy Attila este cel mai mare investitor la Bursa de Valori dintre senatori, conform declaratiilor de avere depuse de acestia saptamana trecuta.

Spre deosebire de prima declaratie de avere depusa la finalul anului trecut, Attila a prezentat in ultima declaratie de avere intregul portofoliu de actiuni cotate. Valoarea de piata a acestuia depaseste 5 milioane de euro.

Cea mai importanta detinere de actiuni a senatorului este pachetul 135,7 milioane de actiuni la Rompetrol Rafinare (Petromidia), care valoreaza pe piata 3,4 milioane de euro, adica aproape trei sferturi din investitiile bursiere ale senatorului. Conform informatiior existente pe piata, senatorul UDMR s-a numarat printre cumparatorii de actiuni Petromidia in primele zile in care compania a fost listata pe Bursa si pretul a fluctuat intre 116 si 300 lei/actiune. O a ctiune Petromidia valoreaza in prezent peste 900 de lei.

Printre celelalte pachete importante de actiuni detinute se numara actiunile in valoare de 550.000 de euro la BRD si actiunile detinute la cele cinci SIF-uri, care insumeaza 640.000 de euro. De altfel Attila a depasit pragul maxim de 0,1% din capitalul social al SIF Oltenia, unde detine 0,11% din actiuni. Statutul SIF-urilor prevede ca nici un investitor nu poate detine mai mult de 0,1% din capital.

In plus fata de pachetele de actiuni pe Bursa, Attila este actionar cu o cota de 44% din actiuni la societatea de brokeraj Eastern Securities (fosta TVM), societate apropiata omului de afaceri Dinu Patriciu. Senatorul UDMR este actionar la multe alte societati nelistate si detine depozite bancare in valoare de peste 4 milioane de euro.

Primul senator care a facut public in declaratia de avere portofoliul de actiuni detinute este Ionut Popescu, actualul ministru de finante. Conform ultimei declaratii de avere, portofoliul lui Popescu valoreaza in prezent 0,6 milioane de euro, fata de 0,57 milioane de euro cat valora la mijlocul lunii martie. vlad.nicolaescu@zf.ro