Raduta, TNT Games: In cinci ani un sfert din distributia de jocuri va fi digitala

Autor: Ionut Mustata 11.06.2007
Distributia digitala online ar putea reprezenta in urmatorii 4 - 5 ani circa 20-25% din piata locala de jocuri pentru PC-uri si console, a declarat pentru ZF Doru Raduta, director general al distribuitorului de jocuri video TNT Games.
Practic, un utilizator va putea cumpara si descarca direct de pe internet jocul dorit, primind ulterior un cod de inregistrare a licentei.
Potrivit lui, primele semne ale patrunderii distributiei digitale pe piata jocurilor din Romania vor aparea in circa 2 ani.
"Anul 2007 este unul de tranzitie, atat pentru piata jocurilor de PC, cat si pentru cele destinate consolelor video. Primul trimestru ne-a aratat ca piata de jocuri este turata la maxim, vanzarile (din primele trei luni de anul acesta - n. red .) fiind la nivelul unui intreg semestru din 2006", a precizat Raduta.
Michael Allardin, director general al Best Distribution, membra a grupului RTC, apreciaza ca anul acesta piata locala de jocuri video va urca la 200.000 de unitati, dintre care 70% vor fi jocuri pentru PC-uri si in timp ce consolele vor avea o cota de 30%.
"Nu stim care se va impune pe piata jocurilor, PC-ul sau consola video. Este anul vanzarilor de jocuri pentru PC, chiar daca, aparent, consolele sunt vedetele anului", a declarat pentru ZF Allardin.
El estimeaza ca in urmatorii 2-3 ani, ritmul de crestere al pietei va fi de pana la 30%, pe fondul unei cresteri a vanzarilor de jocuri pentru console video si a ieftinirii echipamentelor.
In ceea ce priveste jocurile destinate PC-urilor, oficialul TNT vede doua tendinte - una in mediu online, in care utilizatorii din Romania vor opta tot mai mult pentru jocurile de tip MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game) precum World Of Warcraft - cel mai bine vandut joc pentru PC, Lineage sau mai noul Lord Of The Rings Online. Cealalta se refera la jocurile de tip "super budget", prezente pe piata de trei sau patru ani, cu preturi intre 5 si 10 euro si cu o popularitate ridicata.
Potrivit oficialilor Best Distribution, consolele Sony PS2 cunosc in prezent cea mai mare cerere de pe piata din Romania, in conditiile unei industrii in continua schimbare, care solicita noi solutii de pozitionare.
Incepand din acest an, TNT Games a devenit distribuitor autorizat al consolelor Microsoft Xbox 360 in Romania, atat pe partea de software, cat si pe hardware.
Totodata, Raduta e de parere ca piata locala ar fi putut "consuma" pana la 6.000 de console video Wii daca Nintendo ar fi putut furniza in Romania un numar de unitati pe masura cererii.
Cu toate acestea, in Romania se vand 5 - 7 jocuri raportate la o consola de jocuri video, in conditiile in care media Europei este de 2,5 jocuri la o consola.
Potrivit lui Allardin, cea mai productiva perioada din punctul de vedere al vanzarilor de jocuri incepe din septembrie si se incheie la sfarsitul lunii decembrie, in acest interval majoritatea publisher-ilor de jocuri lansand titluri noi. Best Distribution a vandut incepand in perioada noiembrie 2006 - februarie 2007 circa 20.000 de titluri.
"In primele trei luni din 2007 am vandut jocuri in valoare de un milion de euro, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada din 2006, din aceasta valoare 93% fiind generat de software si 7% de hardware (console video)", a declarat Allardin. Pentru intreg anul 2007, Best Distribution vizeaza vanzari de pana la 5 mil. de euro, si implicit pozitia de lider pe piata jocurilor pentru PC-uri, cu o cota de circa 60%.
Pentru acest an, piata locala de jocuri video este asteptata sa se situeze intre 7 si 8 milioane de euro, anterior fiind estimata la circa 6 mil. euro.