De rasul lumii (II)

Autor: Stelian Turlea 08.06.2007
Tibor Fisher - Banda Mintosilor. O farsa absurda in care un filosof batraior si un bandit ciung isi propun spargerea unei banci, iar tentativa lor e fructuoasa. Traducere din engleza de Irina Negrea.

Eduardo Mendoza - Labirintul maslinelor. O caricatura de roman politist in care naratorul-detectiv patrunde nu doar in teritoriul umorului si al absurdului, ci si in cel al fabulatiei fara limite. Traducere din spaniola de Horia Barna.

Toby Clements - Codul Da Vino. Uciderea unui custode intr-o biblioteca din Bruxelles alerteaza confreriile oculte si autoritatile. Omenirea pare amenintata de un nou pericol devastator. Traducere din engleza de Sanda Aronescu.

Tibor Fischer - N-o citi daca esti prost. Fischer creeaza personaje greu de uitat si le pune in situatii greu de conceput. Din Londra pe Coasta de Azur si dintr-o inchisoare din Brixton intr-o librarie germana, eroii lui compun o galerie bizara si vorbesc despre o lume in care smintirea pare fapt divers. Sapte texte dense, hazlii si istete, cu titluri pe masura: L-am halit pe bucatar, Pe urma spun ca esti beat, Imi place sa fiu ucis etc. Inventiv, anarhic si mester in ale umorului absurd, Tibor Fischer este un autor citit cu desfatare, dar si cu ridicari din sprancene. Traducere din engleza de Sanda Aronescu.

Christopher Buckley - Florence a Arabiei. Americanca Florence Farfaletti este prinsa (in doua state vecine din Orientul Mijlociu) intr-un joc care implica agenti dubli sau tripli, emiri pasionati de Formula 1, seice amatoare de shopping si camile regale umplute cu explozibil. Traducere din engleza de Cornelia Bucur.

Jean-Claude Carriere - Franturi din asta lume. Sfaturi, anecdote, extrase de jurnal, statistici, totul sub umbrela unei ironii invioratoare. Cine citeste aceasta carte va afla de ce in Atena antica erai obligat sa bati la usa inainte sa iesi dintr-o incapere, care e influenta Lunii asupra chipului femeilor, cum au decurs negocierile dintre cameramanii amatori si televiziunile din New York in seara de 11 septembrie 2001 si care sunt motivele pentru care locuitorii din Ukbar au interzis actul sexual si oglinzile in secolul al optulea. Traducere din franceza de Dana Ligia Ilin.

Tim Lott - Invataturile lui Don Juan. Daniel Savage, divortat si cu aventuri incheiate prost, tine mortis s-o ia de la capat. Ce va face cand aleasa va fi prietena celui mai bun prieten? Traducere de Irina Negrea.

Radu Paraschivescu - Bazar bizar. 11 povestiri de un umor nebun a caror actiune se petrece langa noi, in zilele noastre.