Angajatii intre 35 si 45 de ani reintra in cartile pensiilor obligatorii din decembrie

Autor: Mihai Bobocea 05.06.2007
Angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care pot opta pentru o pensie de pilon II (pensiile private obligatorii), isi pastreaza dreptul de optiune pana la implinirea varstei-limita de 45 de ani, anunta Comisia de Pensii Private (CSSPP).
Astfel, comisia s-a razgandit si va permite angajatilor cu 35-45 de ani sa opteze pentru o pensie privata de pilon II si dupa terminarea campaniei de vanzare din perioada august-noiembrie a acestui an. Anterior, interpretarea data de Comisie indica pierderea dreptului de optiune pentru cei intre 35 si 45 de ani incepand cu luna decembrie. Acestia vor putea insa opta pentru un fond de pilon II oricand pana la implinirea varstei de 45 de ani, conform unei norme ce va intra in vigoare in curand.
Legea nu este suficient de clara cu privire la participantii cu varsta intre 35 si 45 de ani la pensiile obligatorii, asa ca s-a luat decizia reincluderii lor in calcule si dupa 1 decembrie, a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele Comisiei. El a precizat ca situatia va fi reglementata formal odata cu norma de aderare la pilonul II, care este in prezent in discutii si va fi adoptata luna aceasta.
La pensiile obligatorii (pilonul II) vor contribui toti salariatii sub 35 de ani, optiunea fiind deschisa si celor intre 35 si 45 de ani. Optiunile pentru aderarea la un fond sau altul se vor face in perioada celor patru luni.
Practic, reintrarea "in carti" a salariatilor intre 35 si 45 de ani inseamna ca administratorii de pensii obligatorii vor continua sa se bata pentru a-i convinge pe acestia cativa ani de acum incolo si nu doar in perioada celor patru luni de anul acesta. Totusi, datorita redistribuirii din luna decembrie a celor fara optiune, lupta pentru clienti va fi cu atat mai agresiva, pentru ca administratorii cu cei mai multi clienti obtinuti in cele patru luni vor avea si mai multi clienti de castigat in urma loteriei.
Participarea la sistem se face prin virarea unei parti din contributia de asigurari sociale deja platite la stat catre administrare privata, fara costuri suplimentare pentru angajat sau angajator.
In primul an, contributia administrata privat va fi de 2% din cei 9,5% din salariul brut platiti de angajat, urmand ca acest procent sa creasca pana la 6% in urmatorii opt ani.
Conform unor estimari oficiale, la pensiile obligatorii vor adera anul acesta 2,5 milioane de clienti.

Calendar

August 2007: toti angajatii sub 35 de ani trebuie sa opteze pentru un fond de pensii obligatorii, iar cei intre 35 si 45 de ani pot opta.

Noiembrie 2007: ia sfarsit perioada de optiune pentru angajatii sub 35 de ani.

Decembrie 2007: are loc loteria de redistribuire a angajatilor sub 35 de ani la fondurile existente pe piata.

Ianuarie 2008: se colecteaza primele contributii ale participantilor la sistem, iar angajatii intre 35 si 45 de ani pot in continuare opta pentru unul dintre fondurile de pe piata.