Ambarcatiuni de 7 mil. euro in fata Parlamentului

Autor: Adriana Rosoga 31.05.2007
A doua editie a expozitiei Romanian Boat Show, care se desfasoara in Piata Constitutiei din Bucuresti, reuneste 75 de ambarcatiuni a caror valoare totala se ridica la aproximativ 7 mil. de euro, potrivit organizatorilor.
Cele 33 de firme participante la targ expun de la ambarcatiuni sportive si de pescuit pana la iahturi pentru care pretul de pornire poate ajunge la 191.000 de euro. Cel mai ieftin exponat este un caiac la un pret de 300 de euro, iar cel mai scump - un iaht Atlantis, cu o valoare estimata la 500.000 de euro. Organizatorii evenimentului spun ca, desi inregistreaza cresteri ale vanzarilor de peste 200% anual, piata ambarcatiunilor in Romania se afla la 7-10% din potentialul ei.
"Piata romaneasca are un potential maxim de 100.000 de ambarcatiuni. Ast a inseamna cel putin 50-60 de porturi, un turism foarte bine dezvoltat si o dezvoltare a serviciilor de inchiriat ambarcatiuni. Din pacate, Romania are doar un singur port operational la standarde europene, Europa Yacht Club din Eforie Nord, iar din acest an va intra si portul Tomis in reparatii si modernizare", spune Bogdan Craiciu, organizatorul evenimentului.
In prezent in Romania sunt inregistrate aproximativ 11.000 de ambarcatiuni, cel mai scump iaht aflat in proprietatea unui roman avand o valoare de 3,8 mil. dolari. Numarul romanilor posesori de astfel de ambarcatiuni este insa mult mai mare, ei nefiind prinsi in statistici din cauza faptului ca au preferat sa le inregistreze in strainatate.
"Oricine poate cumpara o barca. Important este sa aiba venituri dupa parerea mea de cel putin 2.000 de euro si sa aiba pasiune pentru asta. Poti face un leasing de maxim 600 de euro pe luna cu care iti poti cumpara o ambarcatiune de 25.000-30.000 de euro. Marea majoritate a cumparatorilor fac parte, in general, din clasa medie", spune Craiciu.
Cu cat este mai scumpa o ambarcatiune, cu atat cresc si costurile de intretinere. Pentru o ambarcatiune de 7-8 m, cheltuielile anuale depasesc 6.000 de euro, asta insemnand operatiuni de andocare, lansare la apa, operatiune de pregatire, actele portuare, iar pentru un iaht acestea pornesc de la 15.000 de euro.
Expozitia este deschisa pana duminica, iar organizatorii spera sa se realizeze vanzari cel putin ca anul trecut, cand s-au comercializat aproape 30 de ambarcatiuni.