De la Vidrascu la Paleologu

Autor: Mihai Sorin Radulescu 25.05.2007
Un interesant articol intitulat Pe urmele lui Pascal Vidrascu, publicat de Tudor Caranfil in almanahul revistei Cinema din anul 1988, reveleaza contributia misterioasa a lui Pascal Vidrascu (1877-1962) la filmul Independenta Romaniei, film avandu-l ca regizor pe Grigore Brezeanu si ca producator cunoscut pe Leon Popescu.

Ei bine, in realitate, potrivit cercetarilor criticului cinematografic amintit, adevaratul producator ar fi fost boierul moldovean Pascal Vidrascu, care s-a si judecat in 1912 pentru paternitatea filmului.
Despre spita din care cobora nedreptatitul, poate fi consultat paharnicul Costandin Sion, cu a sa bine cunoscuta Arhondologie a Moldovei, care consemna: "Vidrascu. Moldoveni, doui neamuri: unul de la Putna, razasi de Botesti, radicati la boierie; intai banul Dumitrache s-au facut medelnicer, la domnul Scarlat Calimah, si frate-sau, Danu, zapciu de ocol; tatal lor insa au fost birnic si vornicul satului Botesti. Toa der Vidrasc, medelnicer, acela, in vremea domniei lui Ioan Sturza s-au facut ban; fiii sai, in domnia lui Mihai Sturza s-au facut: Costache ban, Pascal comis si Alecu paharnic; fiii lui Danu: Dimitrache paharnic si Iordache sardar la Ioan voda. Un neam Vidrascesc sunt razasi de la Colonesti, tinutul Tecuci, din care Vasile, feciorul mazilului Anghelache Vidrasc, la domnul Mihai Sutu, 1820, s-au facut jignicer, fiind vatav la Ciorasti, si la domnul Ioan Sturza medelnicer" (editia 1973, pp. 44-45).
Genealogia familiei Vidrascu a fost pusa pe hartie de catre un membru al ei, Leon Vidrascu (1922-1987), fiul magistratului Aurel Vidrascu si nepotul de frate al deputatului si senatorului Romeo Vidrascu. Spita s-a ramificat de mai multe ori, ajungand pana astazi prin doua branse principale: cea tocmai mentionata si cea a arhitectului Dinu Vidrascu (n.1921), de al carui sprijin m-am bucurat in urma cu mai multi ani - gratie unui prieten comun - pentru lamurirea filiatiei. Pe scurt, Mihai Vidrascu - traitor in prima jumatate a secolului al XVIII-lea - a avut ca fii pe Dumitru, medelnicer si ban, din care coboara ramura lui Pascal Vidrascu, si pe Dinu, capitan de margine, din care provine cealalta bransa.
Aliantele matrimoniale ale Vidrascestilor i-au legat de familiile Negruzzi, Prejbeanu, Boteanu, Catargi, Iurascu, Krupenski, Caracas, Gorgos, Plesescu si multe altele. Pascal Vidrascu, nepot de fiu al mai sus amintitului Dimitrie Vidrascu, a fost casatorit cu Alina nascuta Ceaur-Aslan, avand doi copii: Alisa, devenita sotia unui conte italian, si Pascal, casatorit cu Alexandrina Panopol.
Un frate al lui Pascal Vidrascu, Alexandru, si-a facut studiile militare la Saint-Cyr si a fost casatorit cu o frantuzoaica pe nume Albertine Chalvet. Au un mormant impunator in cimitirul din Bacau. Un var primar al lui Pascal si al lui Alexandru Vidrascu, Constantin Vidrascu - cu mosie si conac la Blanzi, in sudul Moldovei -, a fost casatorit cu Adela Livaditti, nepoata de fiu a pictorului Niccol? Livaditti. Adela Livaditti avusese din casatoria ei cu C.B. Pennescu, fost director al Teatrului National din Iasi, o fiica, Elena, care avea sa fie mama scriitorului Alexandru Paleologu.
De asemenea, Dumitru Vidrascu, din cealalta ramura a familiei, fiul lui Costin Vidrascu si nepot de fiu al serdarului Iordache Vidrascu, a fost avocat, deputat national-taranist si primar al orasului Roman. Descendentii sai duc mai departe aceasta familie din vechea Moldova.