Patriciu: Productia de biodiesel in Romania nu este profitabila

Ziarul Financiar 25.05.2007
Productia de biodiesel in Romania nu este profitabila, din cauza climei si a calitatii inferioare a materiilor prime, a declarat, vineri, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

El a aratat ca productia de materie prima este inconstanta, ca urmare a conditiilor climaterice, iar importul de biodisel, din Ucraina sau din alte state, reprezinta "cea mai buna varianta".

"Nu este o mare lovitura care sa se dea in Romania, cu biodieselul", a afirmat Patriciu.

El a mai spus ca biodieselul are avantajul ca este neaccizabil si ca, pe de alta parte, capacitatile de rafinare sunt eficiente doar daca sunt situate pe malul marii.

Anterior, Rompetrol a anuntat ca va construi o fabrica de biodiesel cu o capacitate de 60.000 tone pe an, pana la finalizarea proiectului compania urmand sa achizitioneze, prin licitatii, o cantitate de 2.000 de tone de biocarburanti pe luna.

Combustibilul biodiesel este produs din resurse regenerabile - rapita, floarea soarelui, porumb - si se utilizeaza la motoarele Diesel. Biocombustibilul poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina, pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf.