Leul se clatina pe dobanzi mici

Autor: Liviu Chiru 23.05.2007
Cotatiile euro/leu au urcat ieri cu mai mult de un ban, pe fondul unor cumparari importante de valuta, dupa ce dobanzile pe termen scurt la lei s-au prabusit.
Euro a urcat de la un minim al ultimilor ani de 3,2560 lei, atins luni, pana la 3,2740/3,2760 lei, la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri.
BNR a calculat ieri un curs de 3,2690 lei pentru un euro, cu 1,1 bani mai mult decat in ziua precedenta. Dolarul a castigat 1,51 bani, urcand la 2,4313 lei.
Evolutia leului a fost din nou in contratimp cu a monedelor din regiune - atat zlotul polonez, cat si forinul maghiar au castigat ieri teren in fata euro.
Deprecierea leului a avut loc in conditiile in care dobanzile pe termen scurt pe piata monetara s-au prabusit ieri la 1%-3% pe an, pe fondul aparitiei unui exces de lichiditati. Niv elul lichiditatilor pe piata monetara a crescut brusc, dupa ce pana la sfarsitul saptamanii trecute se resimtea o lipsa de lei, iar dobanzile stationau la peste 10% pe an.
"Toata lumea a vandut lei, volumele tranzactionate fiind importante", a comentat un dealer.
Euro a inceput sa castige teren la Bucuresti inca de luni seara, cand cotatiile au urcat la peste 3,26 lei, in conditile in care jucatorii se asteptau la o scadere a dobanzilor. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,2650 lei pentru un euro.
Joi incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar bancile vor avea cerinte mai mici de lei. Pe de alta parte, astazi ajunge la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei, atras de BNR in urma cu o luna.
In ultimele saptamani BNR a fost insa nevoita sa injecteze lei in piata, in incercarea de a tempera presiunea pe lichiditati. La sfarsitul acestei saptamani se va reversa o operatiune repo realizata vinerea trecuta, iar un miliard de lei se va intoarce la banca centrala.
Aprecierea agresiva a leului, care a castigat mai bine de 2% in fata euro de la inceputul lunii, a fost alimentata de nivelul ridicat al dobanzilor pe piata monetara. Ramane de vazut cat de mult va pierde leul, odata cu scaderea dobanzilor.