Apartamentele vechi din Bucuresti sunt mai scumpe decat cele noi

Autor: Cristi Moga 23.05.2007
Cheltuielile dupa achizitionarea unui apartament nou prin credit imobiliar pot ajunge la 1.000 de euro/luna, luand in calcul rata bancara si intretinerea care ajunge la 200-300 de euro pentru un apartament de doua camere.
Administrarea parcurilor, a spatiilor de joaca pentru copii, a aleilor, precum si securitatea ansamblurilor rezidentiale sunt cheltuieli care nu se gasesc pe factura de intretinere in cazul apartamentelor vechi, dar aproape o dubleaza in cazul celor noi.
Potrivit firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, la o locuinta noua de doua camere cheltuielile variaza intre 200 si 300 de euro lunar.
Aceasta in conditiile in care la un apartament vechi intretinerea este cuprinsa intre 50 si 150 de euro lunar in functie de suprafata locuintei si anotimp, .
Analistii Coldwell Banker Affiliates of Romania mai spun ca in ciuda valorilor apropiate pe metrul patrat ale locuintelor noi si ale celor vechi, apartamentele noi sunt mai scumpe din cauza suprafetelor mai mari pe care sunt construite. "Analizand si preturile de vanzare ale locuintelor, pretul pe metru patrat al apartamentelor din blocurile vechi apropiat celor din blocurile noi, ajungand uneori chiar sa le depaseasca", precizeaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara.
Totodata, locuintele noi aduc si alte cheltuieli in plus cum ar fi locul de parcare ce variaza intre 6.000 de euro si 25.000 de euro.
Consultantii companiei afirma ca suprafetele sunt mai mici in cadrul constructiilor vechi, iar in cazul blocurilor ridicate proprietarul nu plateste doar suprafata neta, ci si spatiile comune. Astfel, pretul final ajunge sa fie cu 20 - 30% mai ridicat pentru apartamentele noi.
Lipsa locurilor de parcare din Bucuresti este gros taxata de catre dezvoltatorii noilor proiecte rezidentiale, locurile de parcare subterane pornind de la un pret de achizitie de 12.000 de euro si putand fi tranzactionate cu 25.000 de euro, in timp ce parcarile supraterane au preturi cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro.
Pe piata bucuresteana, stocul de unitati locative este foarte redus si invechit in comparatie cu cererea.
Chiar daca in ultimii doi ani au fost anuntate tot mai multe proiecte rezidentiale, cererea de locuinte nu va putea fi acoperita prea curand, potrivit consultantilor, care apreciaza deficitul la nivel national la aproximativ un milion de locuinte.
Proiectele incepute sunt departe de a acoperi aceasta cerere, tinand cont de faptul ca estimarile arata livrarea a circa 35.000 de apartamente anual, ceea ce inseamna ca piata rezidentiala s-ar putea echilibra de-abia peste 30 de ani.