Coldwell Banker: Apartamentele vechi, mai scumpe decat cele noi, la metru patrat

Ziarul Financiar 22.05.2007
Pretul apartamentelor vechi din Bucuresti, exprimat pe metru patrat, este similar cu cel al constructiilor noi, iar in unele cazuri chiar mai mare, potrivit companiei de servicii imobiliare Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Compania arata, intr-un comunicat, ca pretul final al apartamentelor noi este cu 20-30% mai mare decat cel al locuintelor vechi, unul dintre motive fiind suprafata mai mare a spatiilor din blocurile noi.

"Din analiza suprafetei care revine unui membru al unei familii de trei persoane in fiecare din cele doua situatii, rezulta ca pentru un bloc vechi, intr-un apartament cu suprafata medie de 70 -80 metri patrati, revin circa 26 mp de persoana, iar pentru un bloc nou, intr-un apartament cu suprafata medie de 120-150 mp, revin aproximativ 45 mp de persoana", se precizeaza in comunicat.

In opinia analistilor firmei, imobilele vechi au dezavantajul ca nu ofera locuri de parcare suficiente, pentru blocurile au fost proiectate cu 20 sau chiar 30 de ani in urma, cand numarul de masini din Capitala era mult mai mic.

"Acest fapt a fost fructificat de catre dezvoltatorii imobiliari, care ofera in noile ansambluri locuri de parcare subterane cu preturi care variaza intre 12.000 si 25.000 de euro si locuri supraterane la valori cuprinse intre 6.000 si 10.000 de euro", se mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, potrivit analistilor Coldwell Banker, costul lunar pentru intretinere in blocurile noi este aproape dublu fata de cel din apartamentele vechi.

"Daca in constructiile vechi intretinerea variaza intre 50 si 150 de euro lunar in functie de suprafata proprietatii si anotimp, in cazul noilor ansambluri, aceasta poate varia intre 200 si 300 de euro in functie de facilitatile oferite de fiecare developer", se spune in comunicat.

Analistii Coldwell Banker mai arata ca, desi la prima vedere apartamentele noi sunt mai atragatoare, in realitate ambele tipuri de constructii au avatajele si dezavantajele lor. Mediafax