Jozsef Varadi, Wizz Air: Negociem intrarea pe mai multe aeroporturi

Autor: Roxana Daniela Pricop 21.05.2007
Joszef Varadi, directorul executiv al companiei aeriene Wizz Air, unul dintre principalii jucatori pe piata est-europeana de transport aerian low-cost, spune ca se afla in negocieri cu mai multe aeroporturi din Romania, care s-ar putea adauga celor din Targu-Mures si Bucuresti, de pe care opereaza in prezent 25 de zboruri saptamanal.
"In prezent negociem cu mai multe aeroporturi din Romania, iar in functie de tarifele practicate, vom decide in ce masura vom opera si de pe alte aerporturi locale", spune Varadi.
Avand in vedere ca aeroporturile preferate de compania Wizz Air sunt cele de dimensiuni reduse, care practica taxe de zbor mici, aeroporturile din Sibiu, Timisoara sau Cluj-Napoca pot servi ca viitoare piste de aterizare pentru avioanele Wizz Air.
Spre comparatie, Blue Air, lider pe piata low-cost, opereaza zboruri de pe patru aeroporturi din tara, respectiv Arad, Bucuresti, Bacau si Cluj-Napoca.
Directorul executiv al Wizz Air, companie care tinteste pozitia de lider pe piata locala, spune ca va deschide in luna iunie prima baza proprie in Romania amplasata la aeroportul Baneasa, mizand pe un potential de crestere al pietei autohtone asemanator Poloniei, in prezent cea mai importanta piata a operatorului aerian.
In prezent, Wizz Air detine, potrivit informatiilor proprii, circa 27% din piata de low-cost. Wizz Air este prezent si in Polonia, unde detine o cota de piata de 35% si trei baze (Katowice International Airport, Frederic Chopin Airport, Gdansk Lech Walesa Airport), in Ungaria cu o cota de piata de 28% si o baza la Budapest Ferihegy International Airport, iar in Bulgaria detine o cota de piata de 32% din totalul operatorilor low-cost.
"Aderarea la Uniunea Europeana a creat premisele favorabile dezvoltarii industriei de transport aerian low-cost. Romania are un potential ridicat de crestere si cred ca va urma linia de evolutie a Poloniei, chiar daca in Romania nu a existat o traditie a pasagerilor pentru zborurile cu avionul", spune Jozsef Varadi.
Extinderea Wizz Air in Romania, companie intrata pe piata locala in iulie 2006, este asemanata cu expansiunea rapida pe care Wizz Air a cunoscut-o in Polonia. Cu primul zbor din aeroportul polonez Katowice in mai 2004, Wizz Air a devenit in mai putin de trei ani principalul operator low-cost din Polonia, unde detine trei baze de zbor si sapte avioane.
Cu un numar de 40 de angajati si operand zboruri de pe aeroporturile din Bucuresti si Targu-Mures, Wizz Air se va extinde in Romania prin adaugarea a cate 5-10 destinatii noi pe an. Pentru 2007, compania estimeaza un trafic de 400.000-500.000 de pasageri pe cursele inspre si dinspre Romania. De asemenea, Wizz Air si-a propus cresterea numarului de pasageri transportati cu o rata anuala de 30-40%. Numarul total de pasageri estimat de Wizz Air in 2007 pentru Europa Centrala si de Est se ridica la 4,5 milioane.
"In prezent activam in Romania cu opt destinatii si 11 rute. Intentionam sa introducem noi rute cum ar fi cele spre Valencia, Palermo si Liverpool. Perspectivele de extindere a prezentei WizzAir in Romania sunt dependente de evolutia pietei de transport aerian, care este conditionata la randul ei de evolutia produsului intern brut si a veniturilor populatiei", spune Varadi.
Plecat de la conducerea companiei Malev Hungarian Airlines, Jozsef Varadi a fondat Wizz Air in 2003, companie care a devenit in mai putin de patru ani de la lansare una dintre cele mai mari companii de transport aerian low-cost din Europa Centrala si de Est. Anterior carierei de la Malev, Varadi a lucrat timp de zece ani pentru compania P&G in calitate de director comercial pentru zona Europei de Est.

a lucrat timp de zece ani pentru compania Procter&Gamble in calitate de director comercial pentru zona Europei de Est
a condus operatiunile companiei ungare de stat Malev
a decis sa paraseasca Malev si a fondat in 2003 Wizz Air
a transformat Wizz Air in cel mai important operator low-cost de pe piata poloneza si isi propune sa faca acelasi lucru si in Romania