Chiuariu schimba oameni din justitie numiti de Monica Macovei

Autor: Doina Anghel 09.05.2007
Ministrul justitiei, liberalul Tudor Chiuariu, a cerut ieri, in regim de urgenta, revocarea unui procuror-sef din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, care fusese numit de Monica Macovei.
Doru Tulus, propus in functie de Monica Macovei in 2005, a coordonat anchetele in dosarele mai multor politicieni grei din PNL, PSD, PC si UDMR, adica exact aceleasi formatiuni cu care fostul ministru al justitiei a fost in conflict.
Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a amanat pentru 16 mai deliberarile in cazul Tulus, desi Chiuariu ceruse discutarea in regim de urgenta. Avizul CSM in acest caz este consultativ. Ca si in cazul numirilor, propunerea revocarii se face de catre ministrul justitiei, presedintele urmand sa aiba cuvantul final in aceasta privinta, iar CSM isi exprima doar o opinie favorabila sau nu asupra revocarii.
Chiuariu a afirmat ieri ca DNA trebuie sa accelereze lupta impotriva coruptiei si ca a propus demiterea lui Tulus din motive care tin de eficienta acestuia. Ministrul justitiei nu a putut fi contactat pentru a face comentarii.
Cu o zi inainte, ministrul justitiei, Chiuariu, l-a destituit pe Sorin Dumitrascu, unul dintre cei doi adjuncti ai sefului Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP). Surse oficiale au confirmat informatia, precum si faptul ca locul acestuia este preluat, incepand de luni, de procurorul Gheorghe Spaiuc, detasat recent la ANP de catre Consiliul Superior al Magistraturii.
Sedinta CSM in care s-a decis discutarea propunerii lui Chiuariu privind demiterea lui Tulus in regim de urgenta a fost una tensionata. Pe un ton ferm, procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, i-a cerut lui Chiuariu sa explice in ce consta urgenta unei astfel de solicitari, in conditiile in care cererea de revocare a lui Doru Tulus - seful Sectiei a 2-a a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - s-a inregistrat la CSM marti, adica in aceeasi zi in care Consiliul ar trebui sa se pronunte.
In urma deliberarilor, Sectia pentru procurori a CSM, cu o majoritate de voturi, a decis sa discute solicitarea ministrului, fara a antama fondul problemei. Primul punct al cererii ministeriale de revocare a procurorului se refera la "cel mai mare numar de cauze nesolutionate" de catre sectia a
2-a a DNA condusa de Tulus. Ministrul Tudor Chiuariu a cerut CSM revocarea procurorului Doru Tulus din motive de "ineficienta".
Potrivit articolului 51 din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (modificata de fostul ministru, Monica Macovei - n. r.), in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale, ministrul justitiei poate cere Consiliului Superior al Magistraturii destituirea din functie a magistratului.
Potrivit legii, la verificarea organizarii eficiente a activitatii sunt evaluate folosirea adecvata a resurselor umane si materiale, evaluarea necesitatilor, gestionarea situatiilor de criza, raportul resurse investite - rezultate obtinute, gestionarea informatiilor, organizarea pregatirii si a perfectionarii profesionale si repartizarea sarcinilor in cadrul instantelor sau parchetelor.
De asemenea, prevederea articolului 51, alineat 4, arata ca la verificarea comportamentului si comunicarii vor fi avute in vedere, in principal, comportamentul si comunicarea cu judecatorii, procurorii, personalul auxiliar, justitiabilii, persoanele implicate in actul de justitie, alte institutii, mass-media, asigurarea accesului la informatiile de interes public din cadrul instantei sau parchetului si transparenta actului de conducere.
Doru Florin Tulus a fost numit de catre fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie din cadrul DNA, cand toata conducerea institutiei a fost schimbata dupa ce au fost modificate legile privindu-i pe magistrati.
In septembrie 2005, Doru Tulus a preluat functia de sef al Sectiei a 2-a, iar la conducerea Sectiei 1 a fost numit Irinel Paun, detasat recent la Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne.
Potrivit raportului de activitate pe 2006, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie a avut de solutionat un numar de 428 de cauze, din care a solutionat 99 si a dispus declinarea competentei in 74.
Din cele 99 de cauze solutionate, in 18 au fost intocmite rechizitorii, iar in 81 s-au dat solutii de netrimitere in judecata.
Prin cele 18 rechizitorii (fata de 9, in anul 2005), au fost trimisi in judecata 84 de inculpati (40), din care 3 in stare de arest preventiv, pentru savarsirea unui numar de 194 de infractiuni de coruptie sau conexe infractiunilor de coruptie (fata de 113), dupa cum urmeaza: 22 - luare de mita; 4 - dare de mita; 11 - trafic de influenta; 22 - acordare de credite cu incalcarea legii; 13 - utilizare a creditelor in alte scopuri; 2 - obtinere de foloase necuvenite de catre persoane cu functii de conducere in cadrul operatiunilor comerciale sau financiare; 6 - efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia; 2 - folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii; 3 - folosire a influentei ori autoritatii; 49 - abuz in serviciu contra intereselor publice; 1 - tainuire a bunurilor; 14 - asociere in vederea savarsirii de infractiuni; 29 - fals si uz de fals; 7 - spalare a banilor; 7 - evaziune fiscala; 2 - bancruta frauduloasa.
In anul 2006, Sectia a 2-a din DNA privind combaterea infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie "si-a canalizat eforturile pentru prevenirea si combaterea faptelor de mare coruptie, fiind cercetati si trimisi in judecata, printre altii, inalti demnitari ori functionari publici (respectiv 1 viceprim-ministru, care avea si calitate de senator, 4 deputati, 2 secretari de stat, 2 presedinti ai consiliilor judetene, 2 judecatori, din care un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii)", se arata in raportul de activitate.

Dosarele la care lucreaza Tulus
Deputatul PSD Ion Dumitru, cercetat pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
Deputatul PSD Mihail Sireteanu, vizat in cadrul unei anchete privind modul in care a obtinut actiuni la fabrica de armament din Mizil.
Ioan Stan, deputat PSD, trimitere in judecata, 13 decembrie 2006, pentru folosirea influentei detinute in calitate de persoana cu functii de conducere intr-un partid in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Mirza Gavril - presedintele Consiliului Judetean Suceava si presedinte al Organizatiei Judetene Suceava a Partidului Social Democrat.
Vicepremierul George Copos, urmarit penal de DNA pentru evaziune fiscala.
Vicepremierul, Marko Bela: DNA a inceput cercetarile in cazul liderului UDMR Marko Bela in urma unui contract pe care acesta l-a semnat cu o editura din Miercurea Ciuc, el incasand onorarii din drepturi de autor inainte de a-si publica creatiile.
Dosarul Loteria: ancheta impotriva presedintelui PC Dan Voiculescu si al fiicei acestuia, Camelia. Procurorii DNA sustin ca o parte din suma de peste un milion de euro obtinuta ilicit prin vanzarea catre compania Loteria a 38 de spatii comerciale din Cluj a fost spalata prin transferul banilor in conturile personale ale Cameliei Voiculescu, Dan Voiculescu, precum si ale societatii Grivco SA.
Dosarul lui Dan Ilie Morega, presedintele PNL Gorj, in care liberalul este acuzat ca a cerut bani pentru campania electorala la sefii directiilor judetene numiti de PNL.