Fiul lui Ion Ratiu a cumparat Aro Campulung

Autor: Alexandru Anghel 07.05.2007
Nicolae Ratiu va inchiria activele pentru producatori de piese auto.

Omul de afaceri Nicolae Ratiu, fiul fostului lider taranist Ion Ratiu, a achizitionat la sfarsitul saptamanii trecute prin compania Landmark Management o serie de active in valoare de
16,5 mil. euro in cadrul fostei uzine Aro Campulung, pe care le va reabilita in scopul inchirierii catre companiile producatoare de subansambluri auto.
Nicolae Christopher Ratiu detine afaceri evaluate la mai mult de 100 mil. euro, fiind unul dintre cei mai activi investitori din domeniul imobiliar din Romania. Ultima mare tranzactie la care Ratiu a participat anul trecut a fost cea dintre una din companiile sale, Universal Property, si Prologis, in urma careia americanii au achizitionat 28 de hectare de teren in apropiere de autostrada Bucuresti-Pitesti. El a incasat atunci intre 5,5 si 8,5 mil. euro.
Licitatia pentru achizitia activelor uzinei din Campulung, aflata in faliment, a avut un pret de pornire de 53,26 de milioane de lei, iar in urma tranzactiei Landmark Management a intrat in posesia unui teren cu o suprafata de 460.000 de metri patrati, care cuprinde si cladiri cu o suprafata construita de 167.000 mp, parcarea intreprinderii formata din teren de 10.000 de mp, echipamente, instalatii si licente de fabricatie pentru marcile dezvoltate de uzina.
"Suprafata totala este de aproximativ 46 de hectare, iar valoarea stabilita in urma licitatiei a fost de 16, 5 milioane de euro. Acum avem cateva proiecte in studiu a caror idee principala este sa revitalizeze zona", a declarat Calin Husar, partener cu participatii minoritare in afacerile lui Nicolae Ratiu, inclusiv in cadrul Landmark Management si al altor 12-13 companii. Nicolae Ratiu nu a putut fi contactat pentru detalii in cursul zilei de ieri.
Potrivit reprezentantilor companiei de dezvoltare imobiliara Landmark Management, aceasta intentioneaza sa reabiliteze in perioada urmatoare o parte din cladirile de pe platforma parcului industrial pentru a fi inchiriate unor companii din industria de componente auto si din alte domenii de productie.
"Sincer, nu cred ca la Campulung se va mai produce Aro. Este mult prea greu. In avalul industriei se poate lucra insa pentru ca acolo este posibil sa se fabrice piese si subansambluri. Cred ca pe langa dotarile logistice eventualii chiriasi ar putea folosi si o parte din echipamentele localizate pe platforma", a spus Husar.
Faptul ca pana la intrarea in faliment la uzina de la Campulung s-au desfasurat activitati de productie auto avantajeaza companiile din segment. In plus, zona dispune si de un potential ridicat de mana de lucru calificata, dat fiind ca anul trecut au fost disponibilizati ultimii 1.100 de angajati de la producatorul de autovehicule.
In licitatiile anterioare desfasurate pentru privatizarea activelor de la Aro Campulung au mai fost vandute Fabrica de Piese si Subansambluri Auto pentru 0,71 mil. euro, Hala Motor pentru 340.000 de euro, terenuri si constructii in valoare de 1,1 mil. euro ce apartineau Centrului de Studii pentru Automobile Romanesti si baza sportiva a uzinei (950.000 de euro).
Husar a mentionat ca deocamdata este greu de evaluat in ce perioada vor fi amortizate costurile ocazionate de achizitia platformei industriale din Campulung, aceasta depinzand in mare parte de proiectele ce vor fi puse in practica. "Nu este vorba de un singur proiect. Pe bucati ea va avea cateva destinatii astfel incat sa fie exploatat intregul potential", a spus Husar.
El nu a exclus ca una dintre companiile la care este asociat impreuna cu Nicolae Ratiu sa dezvolte in zona cateva unitati turistice. "Zona dispune de potential, dupa cum se vede mai ales in zona Moroieni, Pietrosita. Nu excludem posibilitatea unui proiect turistic la Campulung, dar deocamdata suntem ocupati cu reabilitarea hotelului Lebada de la Patriarhia Romana, care va incepe in septembrie si va dura 18 luni", a declarat Husar. Proiectul este in faza de stabilire a antreprenorului general si presupune ridicarea clasificarii turistice la 5 stele prin investirea a 16 mil. euro.
Nicolae Ratiu si Calin Husar sunt asociati in 14 firme in care participatiile majoritare sunt detinute de Ratiu.
El a finalizat recent si o investitie de 12 milioane de euro in constructia unei tipografii in Bucuresti.
"Proiectul a inceput acum un an si ceva. Tipografia este aproape de finalizarea testelor si va imprima si pentru trustul Academia Catavencu la care Ratiu este actionar.