Cursul a reactionat invers fata de semnalul BNR

Autor: Liviu Chiru 04.05.2007
Cursul leului si dobanzile au oscilat ieri fara vreo legatura cu decizia BNR de a relaxa usor politica monetara, iar analistii considera ca nici nu ne putem astepta la efecte vizibile in perioada urmatoare.
BNR a anuntat miercuri seara reducerea dobanzii cu un sfert de punct, pana la 7,25% pe an. A mai decis sa mentina nivelurile rezervelor minime obligatorii, la 20% pentru lei si 40% pentru valuta, insa a exclus din baza de calcul sumele aflate in tranzit.
Cursul a reactionat ieri la cresterea dobanzilor pe piata monetara interbancara, fara vreo legatura cu anuntul BNR. Euro a coborat de la 3,32 lei, la inceputul zilei, pana spre 3,3 lei, la sfarsitul sedintei de tranzactionare.
"Este inca o confirmare ca deciziile BNR de a reduce dobanda nu au efect asupra cursului. Est e un mit intretinut ca dobanda BNR alimenteaza aprecierea cursului, cand de fapt piata are propria ei dinamica", a declarat Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania.
Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca efectele deciziei BNR ar putea sa apara abia peste trei saptamani, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor. El subliniaza ca evolutia leului este influentata acum mai mult de sentimentul regional, decat de semnalele date de BNR. Ieri, aprecierea leului a avut loc pe fondul intaririi zlotului polonez pana la maximul acestui an.