Iproeb Bistrita asteapta 50 mil. euro din vanzarea de cabluri

Autor: Laurentiu Cotu 02.05.2007
Compania Iproeb din Bistrita, producator de cabluri electrice si optice, estimeaza pentru acest an obtinerea unei cifre de afaceri de 48,9 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 12% fata de 2006, cand firma a realizat vanzari de peste 41,7 milioane de euro.
"Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri pentru acest an se datoreaza in mare masura cresterii semnificative a vanzarilor de cabluri izolate pe piata interna, astfel ca am inregistrat anul trecut o majorare de 61,5% fata de 2005, iar pentru 2007 preconizam o evolutie asemanatoare a pietei. Pe de alta parte, aparitia unor noi furnizori pe piata incepand cu acest an si fluctuatia preturilor la cupru si aluminiu, materia prima folosita de noi pentru fabricarea cablurilor, vor constitui principalele probleme in desfasurarea activitatii Iproeb", a declarat Elena Hoha, directorul economic al companiei Iproeb.
Ponderea exportului reprezinta in momentul de fata 3,13%, din totalul cifrei de afaceri al firmei bistritene, in scadere cu 10,13% fata de anul trecut.
Partenerii externi de afaceri ai companiei sunt din Un-garia, Polonia, Slovacia, Austria, Slovenia, Israel, Republica Moldova si Cehia.
"Veniturile totale propuse de compania noastra a se realiza in acest an sunt de 47,3 mil. euro, cheltuielile totale sunt de 44,6 mil. euro, ceea ce inseamna realizarea unui profit brut de 2,7 mil. euro, in scadere cu 43% fata de 2006", spune Elena Hoha.
In 2006 compania a investit peste 0,6 mil. euro in majorarea capacitatii de productie a fabricii de cabluri izolate, in achizitionarea unor noi masini de sudat si in dotarea laboratoarelor cu aparatura moderna.
Pentru acest an planurile de investitii si dezvoltare prevad alocarea a peste 1,8 mil. euro in retehnologizarea sectoarelor de productie, dotarea cu echipamente pentru controlul calitatii produselor si in achizitionarea de noi mijloace de transport pentru propriul parc auto.
Principalii actionari ai companiei sunt Electromontaj Bucuresti cu 30,66% din actiunile firmei si SIF Banat-Crisana cu peste 5% din actiuni.
Numarul de angajati Iproeb in momentul de fata este de 694 persoane. Competitorii companiei sunt ICME ECAB Bucuresti, Romcab Targu Mures, Electroplast Bistrita, Eximprod Buzau, Automatica Bucuresti, AEM Timisoara, Electrotel Alexandria, Electro-Contact Botosani.