Castelul Tepes

Autor: Catalin Fudulu 27.04.2007
Turistii britanici "navalesc" la Poenari (jud. Arges), dorind sa vada ruinele cetatii lui Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1476), desi o copie a acesteia a fost construita, in 1906, in parcul Carol din Bucuresti.
Jubileul Regelui Carol I (1866-1914) a fost sarbatorit de oficialitatile romane in parcul Carol, spatiul destinat festivitatilor fiind amenajat in perioada 15 iunie 1905-5 iunie 1906. Arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu au gasit o solutie originala pentru mascarea rezervorului de apa, care avea rolul de a alimenta Expozitia Generala. Bazinul, cu o capacitate de 300 mc, a fost turnat in atelierele lui Oscar Maller si s-a montat in interiorul turnului cetatii. Din pacate, la putin timp dupa ce Regina Elisabeta (1869-1916) a deschis Expozitia, in acordurile a 100 de trambitasi si a salvelor trase de bateria de la Calafat, bazinul de apa a devenit nefunctional si asa a ramas pana in prezent. Suv eranii romani au vizitat castelul Tepes in iunie 1906, admirand tablourile cu motive religioase, amplasate la cele doua etaje ale imobilului.
Cu timpul, fortareata a devenit corp de garda pentru o unitate militara. In 1945, camerele acesteia au fost transformate in dormitoare pentru horticultoarele care lucrau in parcul Carol. Asa se explica de ce inginerul C. Dumitru, directorul Directiei Gradinilor, Parcurilor si Podurilor din Bucuresti, a refuzat sa-i puna o camera la dispozitie colonelului Pompiliu Georgescu, motivand ca aceasta avea destinatia de dormitor "pentru femeile muncitoare". De altfel, directorul C. Dumitru nu a ezitat sa-i acuze pe racanii care au locuit anterior in cladire, mentionand ca acestia au zgariat si au trantit tencuiala de pe pereti si au rupt usile si ferestrele. Din aceasta cauza "soba, tavanul, usile si ferestrele necesitau reparatii costisitoare".
Alte detalii privind castelul Tepes dateaza din perioada 1942-1944. Demolarea fostului Palat al Artelor, aflat pe locul actualului Mausoleu din parcul Carol, a determinat amplasarea unor baraci, in imediata apropiere a citadelei, destinate militarilor care lucrau la evacuarea molozului. Odata ajunsi sovieticii in Bucuresti (30 august 1944), acestia au trecut si prin parcul Carol. Nu au provocat daune castelului, insa au confiscat baracile destinate militarilor romani, considerandu-le prada de razboi. Explicatia a fost foarte simpla: au crezut ca acestea apartineau militarilor germani...