Manager de audit E&Y, decedat de extenuare (Update)

Ziarul Financiar 25.04.2007
O tanara de 31 de ani, manager de audit la filiala romana a multinationalei Ernst&Young (E&Y), a fost gasita moarta, la sfarsitul saptamanii trecute, colegii sustinand ca dupa mai multe zeci de zile de munca fara pauza, cadavrul avand sub 40 de kilograme greutate.
Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti a anuntat astazi ca va efectua un control la companie, dupa ce s-a autosesizat in cazul mortii.
Raluca Stroescu a fost pentru prima data la un consult medical in Centrul Medical Unirea, vineri, cand a fost adusa de seful serviciului de resurse umane al firmei unde lucra, a declarat agentiei Mediafax Wargha Enayaty, directorul general al unitatii medicale.

"Vineri a fost pentru prima data cand femeia a venit la un consult medical in CMU. Din pacate, legea nu imi permite sa fac public diagnosticul pacientei. Pot sa va asigur ca a fost efectuat un act medical corect si adecvat. Nu a existat niciun element care ar fi putut sugera evolutia ulterioara a starii ei de sanatate'', a mai spus Enayaty, in replica la acuzatiile aduse de catre unii dintre colegii Ralucai Stroescu, potrivit carora medicii din CMU i-au pus o perfuzie si i-au dat drumul acasa.

Medicii legisti nu au putut stabili cauza decesului intrucat nu au existat urme de agresiune, iar, la examenul clinc, nu au fost stabilite afectiuni ale organelor interne care sa indice o suferinta ce i-ar fi putut pune viata in pericol.

Colegii de serviciu au spus legistilor ca femeia "era obsesiva cu munca ei'', "o continua perfectionista''.

Multi specialisti sunt de parere ca anorexia nervosa este o boala psihica, cu cea mai crescuta rata de mortalitate (zece la suta) din totalul afectiunilor de acest fel.

Rezultatul tuturor investigatiilor de medicina legala va fi cunsocut in doua -trei saptamani, au declarat surse din IML.

Mai multe surse din randul angajatilor companiei au declarat pentru Mediafax ca Raluca Stroescu, in varsta de 31 de ani, ce ocupa functia de manager de audit in filiala romana a EY, a fost gasita moarta in locuinta sa chiar de seful sau, Sebastian Mocanu. Acesta ar fi mers la ea acasa sambata dimineata pentru ca tanara nu a raspuns la telefon si nici nu s-a prezentat la serviciu.

Aceleasi surse au declarat ca Stroescu lucrase intensiv in ultimele trei saptamani la un proiect important de audit. In aceste trei saptamani, femeia ar fi slabit sapte kilograme, dupa cum i-a spus unei colege in urma cu cateva zile.

Sursele medico-legale care au examinat cadavrul femeii au declarat pentru Mediafax ca aceasta "era foarte slaba", greutatea fiindu-i estimata la mai putin de 40 de kilograme. Pe langa acest lucru, medicii legisti au mai descoperit si ca femeia avea o tiroida cu noduli tiroidieni, dar si fibroza miocardica ce ar fi putut genera o tulburare de ritm cardiac care sa duca la deces.

"Urmeaza analize suplimentare prin care sa determinam daca afectiunea de tiroida a fost cauza slabirii", au declarat sursele medico-legale citate, precizand ca investigatiile medico-legale vor continua, femeii fiindu-i prelevate inclusiv probe toxicologice.

Angajatii Institutului de Medicina Legala care au luat cadavrul femeii din casa au gasit in locuinta acesteia "o mizerie ingrozitoare", au mai declarat sursele medico-legale citate.

Potrivit unor surse din compania unde femeia lucra, aceasta ar fi reclamat inca de vineri ca nu se simte bine si ar fi fost trimisa la Centrul Medical Unirea (CMU), cu care Ernst & Young are un contract.

Surse din conducerea Centrului Medical Unirea au declarat agentiei Mediafax ca problema femeii este una "foarte complexa".

"Datele despre pacientii nostri sunt confidentiale. Problema este una foarte complexa iar toata zvonistica este complet pe langa (realitate, n. red.)", au declarat sursele din conducerea CMU.

Nimeni din partea Ernst&Young nu a facut vreo declaratie publica referitoare la situatia fetei. Contactat de Mediafax, Alex Emmanouilidis, unul dintre sefii straini ai biroului companiei din Romania a declarat ca regreta enorm "tragedia umana" petrecuta si ca nu poate comenta nimic in plus.

Seful Ralucai Stroescu, Sebastian Mocanu, a refuzat si el sa faca vreun comentariu, spunand ca toate datele pe care jurnalistii le cauta despre acest caz se afla la Politie.

In fine, managerul de resurse umane al Ernst&Young, Cristian Scholtes, a declarat pentru Mediafax ca cel mai important in acest moment pentru companie este sa se ocupe de inmormantarea fostei colege.

"Va rog, nu putem discuta acum. Prefer sa avem discutii pe aceasta tema dupa ce o vom fi inmormantat pe colega noastra Raluca Stroescu", a spus Scholtes, telefonic, pentru Mediafax.

Colegii, fosti sau actuali, ai Ralucai Stroescu au dat publicitatii un e-mail pe care i-l atribuie acesteia si despre care spun ca ar fi fost trimis in urma cu aproximativ un an unei persoane apropiate.

Agentia Mediafax prezinta integral textul mesajului atribuit Ralucai Stroescu, fara a-l corecta, intocmai cum el a fost dat publicitatii de colegii acesteia:

"daaaaaaaaaa, ma intereseaza orice, aici e super naspa,au tot plecat oameni, nu mai avem manageri decat 3, coordonez maimulte echipe inacelasi timp, in uneleechipe nu am seniori:) clientii ma cauta:) telefonulsunanon stop:) noaptea fac OMF-uri si IFRS-uri, inclusiv samabata si duminica ..... oricum nu itipoti imagina..... acum sunt la combinat la targoviste. oamenii termina programul la ora 3 :) cu cine dracu sa discuti:) nu mai am conexiune la reteaua EY, trebuie sa ma ocup de totul pentru alte 2 echipe de ale mele care pleaca duminica seara:)saptamana viitoare o sa fiu in mai multe locuri in acelasi timp:) nu mai vreau :)

ps nu mai imi merge nici telefonul pt ca l-am scapat pejos si nu am avut cand sa-l repar....nu mai vreau....vreau orice serviciu numai sa plec de aici...nu am mai dormit de nustiu cate sapt....maxim 5 ore pe noapte inclusiv samabata si duminica.....poti sa ma recomanzi oriunde ca o sa ma descurc....mai greu ca aici nu exista.

saptamana viitoare intru in lumea vagoanelor:) si a vapoarelor:)".

Mesajul are subiectul "buna" si ar fi fost trimis de Stroescu in data de 5 aprilie 2006, la ora 17:58.

Apropiatii Ralucai Stroescu au declarat ca tanara va fi inmormantata miercuri, la Ploiesti. Mediafax