Tariceanu: Contextul politic nu va avea efecte economice deosebite in perioada urmatoare

Autor: Alexandru Moise 24.04.2007
Contextul politic actual nu va avea implicatii economice deosebite in perioada urmatoare, comportamentul pozitiv al Bursei, factorul cel mai sensibil in astfel de situatii, aratand ca investitorii au incredere in evolutia economiei romanesti, a afirmat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.
"Nu vad implicatii economice deosebite pentru perioada urmatoare. Exista intotdeauna, in astfel de situatii, anumite reactii firesti. Bursa este cel mai sensibil factor, dar s-a comportat foarte bine, ceea ce denota increderea investitorilor romani si straini in evolutia economiei", a spus Tariceanu.
El a aratat ca este necesar ca economia sa nu fie influentata de factori politici.
Dupa ce Parlamentul l-a suspendat joi din functie pe presedintele Traian Basescu, mai multi analisti economici din Romania au afirmat ca aceasta situatie, urmata de alegeri anticipate, ar putea spori instabilitatea politica, cu efecte negative asupra mediului economic, cum ar fi scaderea ratingurilor acordate Romaniei, deprecierea leului si reinflamarea preturilor.
Basescu a anuntat vineri seara ca nu va demisiona si ca a ajuns la concluzia ca solutia cea mai buna pentru Romania este participarea sa la referendumul care va fi organizat ca urmare a suspendarii sale din functie.
Reprezentantii agentiilor de rating au afirmat insa ca tensiunile din zona politica nu sunt de natura sa duca la revizuirea calificativelor acordate Romaniei.
Suspendarea presedintelui Traian Basescu nu este un motiv pentru reevaluarea in sens negativ a ratingului Romaniei, insa o campanie electorala poate exercita presiuni asupra bugetului, a declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX Andrew Colquhoun, director al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. La randul sau, Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service, a afirmat ca evenimentele de pe scena politica nu reprezinta o criza politica grava, insa ar putea avea ca efect oprirea revizuirii in sens pozitiv a ratingurilor Romaniei.
Luni, indicele general al Bursei de Valori Bucuresti a atins un nou maxim istoric, fiind in crestere cu 18,1% fata de finele anului trecut.