Un fond de investitii britanic, interesat de 25% din Adidas

Autor: Catalina Apostoiu 19.04.2007
Actiunile Adidas, al doilea mare producator de articole sportive din lume, au avansat pana la o valoare record dupa ce Financial Times Deutschland a anuntat ca fondul de investitii Apax Partners Worldwide ar putea achizitiona 25% din companie, scrie Bloomberg.
Cotidianul german a citat bancheri ale caror nume nu le-a specificat. Apax, un fond de investitii cu sediul in Londra, se pregateste sa ofere 50 de euro pentru fiecare actiune a Adidas, a mai relatat ziarul, citand traderi neidentificati. Astfel, compania ar fi evaluata la aproximativ 10,2 miliarde de euro.
Speculatiile privitoare la preluari au impins in sus actiunile companiilor producatoare de articole sportive din intreaga Europa in acest an. Rivala celor de la Adidas, Puma, a primit o oferta in valoare de 5,3 miliarde de euro din partea companiei franceze PPR saptamana trecuta, in timp ce compania britanica Umbro a inregistrat o crestere a valorii actiunilor cu 18% luna trecuta pe fondul unor speculatii privitoare la o oferta din partea Puma.
Luna trecuta, Adidas a raportat un profit sub asteptarile analistilor in contextul unei cereri in scadere inregistrate de marca Reebok, pe care compania a achizitionat-o in anul 2005. Adidas a achizitionat Reebok International in 2005 in schimbul a 3,8 miliarde de dolari pentru a ajunge din urma Nike, cel mai mare producator de articole sport din lume, din punct de vedere al vanzarilor. Compania germana a platit un pret ce a depasit cu 34% valoarea actiunilor Reebok.
"Stirea conform careia un fond de investitii ar putea achizitiona un pachet din actiunile Adidas pare destul de realista", a declarat Christian Hamann, analist in cadrul Hamburger Sparkasse din Hamburg. "Un investitor mare ar putea exercita presiuni asupra Adidas in sensul vanzarii marcii Reebok", a adaugat el.
Oficialii Apax au refuzat sa comenteze, conform Financial Times Deutschland, ca si purtatoarea de cuvant a companiei Adidas, Anne Putz, in momentul in care a fost contactata de Bloomberg.
Actiunile Adidas, care furnizeaza echipamente pentru echipa nationala de fotbal a Germaniei, au avansat cu 2,09 euro sau cu 4,6 procente pana la un nivel de 47,19 euro la bursa din Frankfurt. Actiunile au inregistrat o crestere de 24 de procente in acest an, dupa ce au scazut cu 5,7 procente anul trecut.
O oferta plasata la 50 de euro pe actiune ar fi cu 11 procente peste pretul inregistrat de actiunile Adidas la incheierea sedintei de tranzactionare din 17 aprilie.
Actiunile Adidas au inregistrat cea mai semnificativa crestere din aproape o luna pe 27 martie, in momentul in care Michael Ashley, miliardarul fondator al retailerului britanic de articole sportive Sports Direct International, a achizitionat un pachet de 3,14 procente.
Contractele bazate pe obligatiuni Adidas in valoare de 10 milioane de euro au inregistrat o crestere de 5.000 de euro pana la 52.500 de euro, conform Deutsche Bank.