Italienii de la Natuzzi asteapta vanzari de 84 mil. euro

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 10.04.2007
Italsofa Romania, parte a grupului international Natuzzi, unul dintre cei mai mari producatori de canapele din lume, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 84 de milioane de euro, in crestere cu peste 10% fata de anul trecut.
Compania a finalizat anul trecut proiectul de extindere a capacitatilor de productie, proiect demarat la inceputul lui 2005, investitiile in dezvoltarea capacitatilor de lucru cifrandu-se anul trecut la peste 2,5 milioane de euro. "Am renuntat, deocamdata, la ideea de a construi o noua fabrica si am decis sa extindem facilitatile existente", a declarat pentru ZF Transilvania Francesco Stasolla, viceprese-dintele companiei.
Reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze cu cat vor creste capacitatile de productie in urma acestei investitii, dar, potrivit conducerii, fabrica din Baia Mare lucreaza in prezent la capacitate maxima si se doreste cresterea progresiva a facilitatilor existente. Gru pul italian a investit, pana in prezent, in aceasta fabrica peste 35 de milioane de euro.
Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 76,3 milioane de euro (267 de milioane de lei), fata de 62,4 milioane de euro in 2005, cand businessul Natuzzi a avansat cu 30% fata de 2004. Profitul net realizat in 2005 de Italsofa Romania a fost de 10,1 milioane de euro, fata de 9 milioane de euro in 2004.
Italienii detin, in prezent, la Baia Mare doua corpuri de productie pe o suprafata de peste 65.000 de metri patrati si o capacitate de productie zilnica de aproximativ 2.300 de locuri (unitatea de masura la vanzarea unei canapele). Suprafata totala a terenului, pe care compania il detine este de 200.000 de metri patrati.
Natuzzi produce la Baia Mare doar canapele din piele si microfibra, care sunt exportate in proportie de 99%, in principal pe pietele Uniunii Europene.
Italsofa colaboreaza in prezent, cu un singur client pe piata romaneasca, compania Linea Mex.
Potrivit lui Stasolla, ponderea exportului se va pastra si in perioada urmatoare, insa este posibil ca grupul italian sa intre si pe piata de retail din Romania.
Produsele Natuzzi sunt confectionate din materie prima achizitionata in proportie de 85% de la furnizori din Romania, printre acestia numarandu-se Kronospan, Euroform sau RomSilva. Restul materialelor sunt importate din Italia, unul din principalii furnizori fiind Gruppo Frati. Grupul Natuzzi are in total 25 de fabrici din care 21 in Italia, 2 in Brazilia, una in China si una in Romania. Vanzarile anuale ale grupului se cifreaza la aproximativ 900 de milioane de euro si din 1993 compania este listata la Bursa din New York.
In Romania, pe langa productia de canapele, Natuzzi se mai ocupa si de procesarea bustenilor si a lemnului. In prezent, la fabrica din Baia Mare lucreaza 1.400 de angajati, numarul acestora crescand odata cu finalizarea proiectului de extindere.
Principalii jucatori autohtoni de pe piata mobilei sunt Mobexpert si Elvila, iar printre grupurile internationale prezente in Romania se numara Ikea, care are parteneriate cu peste 10 fabrici de mobila autohtone.