Consumul de materiale de zidarie ridica piata de BCA la 180 de milioane de euro

Autor: Catalin Lupoaie 28.03.2007
Consumul de BCA (beton celular autoclavizat) va creste anul acesta cu circa 15%, ritm la care s-ar putea adauga o majorare de 10-15% a preturilor. In aceste conditii, piata de BCA va ajunge la circa 170-180 de milioane de euro, potrivit jucatorilor de profil.
Cererea de materiale de zidarie a atins un nivel record anul trecut, fapt ce a condus la vanzarea intregii cantitati de BCA disponibila pe piata. Pentru a putea face fata cererii de pe piata, producatorii de profil au derulat in ultimii ani investitii masive pentru a putea ajunge la o productie de 300.000-400.000 de metri cubi, in crestere cu circa 20-30% fata de anii precedenti.
"Datorita modernizarilor efectuate in ultimii ani, care au condus atat la cresterea capacitatilor de productie, dar si la cresterea calitatii produselor, productia de BCA la nivelul anului 2006 a inregistrat o crestere cu aproximativ 20% fata de nivelul anului 2005. In 2007, estimam ca productia sa depaseasca 300.000 de metri cubi", spune Dan Caprioara, directorul general al companiei Elpreco din Craiova.
Productia totala de BCA a ajuns anul trecut la 1,9 - 2 milioane de metri cubi, in crestere cu circa 10% fata de anul precedent. Din totalul pietei de BCA, peste 5% este reprezentat de importuri, care sunt derulate in principal de producatorul german Xella Porenbeton Holding, insa se importa BCA si din Bulgaria sau Ungaria.
"Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, prin liberalizarea schimburilor comerciale, o cantitate tot mai mare de BCA produsa in Ungaria si Bulgaria a patruns pe piata romaneasca a materialelor de constructii. In anul 2006 importurile au avut o pondere de peste 5% din totalul pietei de zidarie", spune Irina Odo, directorul de vanzari si marketing al Celco Constanta.
In ceea ce priveste evolutia preturilor la BCA, jucatorii de pe piata estimeaza o majorare de circa 10-15%, influentata de evolutie costurilor materiilor prime: ciment si var. Pretul mediu al unui metru cub de BCA este in prezent de circa 70 de euro, suma care include TVA.
"In stabilirea preturilor de vanzare producatorii romani se raporteaza pe de o parte la costurile de productie frecvent modificate de preturile materiilor prime, cum sunt preturile cimentului si varului cu o pondere ridicata in produsul finit BCA, si pe de alta parte la preturile produselor concurente importate din tari membre ale Uniunii Europene. In acest sens, apreciem pentru anul 2007 o crestere medie a pretului de vanzare cu 10% fata de anul precedent", precizeaza Irina Odo.
Celco Constanta, cel mai mare jucator de pe piata, a realizat in primele noua luni din 2006 o cifra de afaceri de 18 mil. euro, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Mai mult, Celco lucreaza cu o marja constanta de profit de circa 35%, peste media pietei.
Celco Constanta este de altfel una dintre cele mai profitabile firme de pe piata constructiilor. Producatorul de BCA are in derulare o investitie greenfield de 10 milioane de euro, care va integra procesul de productie prin construirea unei fabrici de var.
Celco a fost infiintata in anul 1971, trecand in proprietate privata in 1997. Producatorul de elemente din beton este controlat de familia Dusu, care a preluat compania la sfarsitul anului 2003 si detine in prezent, impreuna cu complexul hotelier Condor din Mamaia, peste 75% din titlurile Celco. Cresterea pietei de anul trecut a fost resimtita puternic de producatorii de BCA. Astfel, producatorul de materiale de constructii Macon Deva, care a fost preluat anul trecut de fondul de investitii polonez Enterprise Investors, a realizat in 2006 o cifra de afaceri de 30 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent.
Compania va investi anul acesta circa 4,5 milioane de euro in automatizarea proceselor de productie, imbunatatirea calitatii produselor, cresterea productivitatii si rezolvarea unor probleme de mediu. In plus, reprezentantii Macon estimeaza o crestere usoara a cotei de piata pe segmentul de BCA de la 14% la 15%, pe fondul investitiilor in productie. Reprezentantii companiei estimeaza ca in doi-trei ani capacitatea de productie de BCA a companiei va ajunge la circa 400.000 de metri cubi, in urma unor investitii in modernizarea actualei fabrici.
Macon estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 38 mil. euro, in crestere cu 25% fata de anul precedent.
Pe de alta parte, producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti a realizat in primele noua luni din 2006 o cifra de afaceri de 19,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul anterior. Prefab a inregistrat o marja de profit de 10%. Compania produce si comercializeaza produse de balastiera, BCA, grinzi si tuburi de presiune folosite la canalizari si la alimentari cu apa. Firma Romerica International detine 75,6% din actiunile Prefab, restul titlurilor fiind in posesia SIF Muntenia - 12,4% sau a altor actionari - 11,9%.
Rentabilitatea producatorilor de BCA a atras interesul fondurilor de investitii, care tatoneaza puternic piata in cautarea unor plasamente cat mai profitabile. "Semnalul" a fost dat anul trecut de catre polonezii de la Enterprise Investors, care au cumparat anul trecut cu circa 35 de milioane de euro producatorul de BCA Macon Deva.
"Pe piata BCA-ului sunt circa patru companii, cu capacitati de productie similare si cu o calitate a materialelor similara, care au fost tentante pentru noi si pe care le urmarim in continuare", spune Cristian Nacu, vicepresedintele Enterprise Investors si seful reprezentantei din Romania. Enterprise Investors va reinvesti profiturile obtinute la Macon Deva in dezvoltarea afacerii si va aloca bani pentru eventuale achizitii ale Macon in sectorul de profil. Mai mult, polonezii doresc o listare a Macon pe Bursa pana in 2009, dupa ce fondurile de pensii vor deveni active pe piata.
Un alt producator de BCA, care este detinut de un fond de investitii, este Elpreco Craiova. Compania, controlata de fondul american Broadhurst, a derulat anul trecut o investitie de 4,5 mil. euro pentru realizarea unei linii de productie a tuburilor de canalizare din beton. Elpreco produce, de asemenea, sisteme de invelitori si accesorii pentru acestea, precum si elemente pentru pavaj.
Cifra de afaceri inregistrata in 2006 a fost de circa 39 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 27% fata de 2005. Volumul vanzarilor de BCA al Elpreco a atins cifra de 64,5 milioane lei (18,3 mil. euro) in anul 2006, in crestere cu 25% fata de 2005. Elpreco a derulat in ultimii ani investitii in productia de BCA, fiind majorata treptat pana la circa 300.000 de metri cubi. Compania detine o cota de piata de circa 15% pe segmentul de BCA.
Un alt producator important de BCA, Simcor SA, detinut de grupul Simcor Oradea, si-a bugetat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 52 de milioane de euro, in crestere cu circa 15% fata de anul precedent. Compania a achizitionat anul trecut o fabrica de BCA la Suceava, in care grupul intentioneaza sa investeasca in imbunatatirea calitatii si in modernizarea laboratorului.
Principalii actionari in grupul de firme Simcor sunt omul de afaceri german Stache Lutz, care detine pachete de actiuni majoritare sau de control in aproape toate companiile grupului, si Mihai Voiculescu, conform ultimelor informatii disponibile.
Un alt jucator de pe piata, producatorul de materiale de constructii Prefabricate Vest, a finalizat anul trecut investitii de circa 12 milioane de euro in capacitatea de productie de BCA si intr-o unitate de productie de pavaje din beton.
Cea mai mare parte din investitii a fost atrasa de fabrica de BCA, in care s-au investit circa 12 milioane de euro. In urma acestei investitii, care s-a intins pe circa patru ani, capacitatea de productie va ajunge la circa 330.000 de metri cubi in 2007, potrivit reprezentantilor companiei.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 35 mil. euro, in conditiile in care in 2005 afacerile companiei s-au ridicat la 14,7 mil. euro.
Compania a fost infiintata in 1990 si are peste 280 de angajati, potrivit ultimelor date disponibile. Actionarul majoritar al companiei este firma Vestco Industries, cu 90,1%, in timp ce restul de 9,9% este detinut de persoane fizice.