Afacerile Fujitsu Siemens Computers au crescut cu 47%, la 50 mil. euro

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 28.03.2007
Compania Fujitsu Siemens Computers (FSC) Romania va raporta pentru anul fiscal 2006 (aprilie 2006 - martie 2007) o cifra de afaceri de aproximativ 50 mil. euro, in crestere cu 47% fata de anul trecut.
"Avem o crestere anuala a cifrei de afaceri de 47%, ajungand la aproximativ 50 milioane euro. Este un prag psihologic si un obiectiv pe care ni-l stabilisem de mai multa vreme. Demn de mentionat este si faptul ca aceste rezultate au fost realizate cu un numar mic de angajati. Echipa biroului de reprezentanta din Romania este formata doar din 15 persoane, dintre care 9 angajate anul trecut", a declarat pentru ZF Dragos Nicolaescu, Country Manager la Fujitsu Siemens Computers Romania.
El nu a oferit detalii despre profitul realizat de companie, dar a declarat ca FSC a reusit sa-si majoreze marja de profit, in special pe segmentul marilor companii.
"Marja de profit a fost intr-o continua crestere, desi piata IT din Romania este inca una de tranzitie si intampina multe dificultati. Potentialul cel mai mare de crestere este in large enterprise si de aceea imi propun sa evoluam foarte mult in marile companii, atat ca volum, cat si ca produse vandute", a declarat Nicolaescu. Compania a vandut anul trecut pe piata locala 42.156 de PC-uri (dektop, servere si laptop-uri), din care laptop-urile au reprezentat peste 26.000 de unitati.
Conform unui studiu realizat de compania de analiza IDC, FSC a ocupat in 2006, pentru al treilea an consecutiv, pozitia de lider al pietei locale de laptop-uri. Compania detinea pe acest segment o cota de piata de 18,6% si a inregistrat anul trecut o crestere anuala de 31,1%.
"Cresterea puternica din segmentul notebook-uri este una fireasca in contextul economic actual, astfel ca de cativa ani buni acesta este segmentul cel mai dinamic. In anul calendaristic 2006, conform studiilor IDC, piata laptop-urilor a crescut cu 56,2% fata de 2005, in timp ce piata PC-urilor a scazut pana la -3% raportat la anul trecut (desi se vand in continuare de 3 ori mai multe PC-uri decat laptop-uri)", afirma Nicolaescu.
Conform lui, cifra de afaceri a FSC este repartizata echilibrat intre sectoarele retail (30%), intreprinderi mici si mijlocii (30%) si marile companii, in care este inclus si sectorul public (40%).
In ceea ce priveste obiectivele enuntate de compania Acer Romania, de a deveni in acest an liderul pietei locale de laptop-uri, Dragos Nicolaescu afirma ca "nu este de ajuns sa vrei ceva pentru a si reusi". "Noi ne-am format intai o echipa si abia apoi ne-am stabilit obiectivele. Eu cred ca anuntul Acer este parte a unei strategii de comunicare a companiei. Fata de intentiile altor playeri din piata, noi putem prezenta fapte, respectiv detinerea pozitiei de lider al pietei locale de laptop-uri timp de trei ani consecutiv", a adaugat seful FSC Romania. Acer Romania a raportat pe anul trecut o cota de 12,45% pe piata laptop-urilor si circa 17.000 de unitati vandute.
In ceea ce priveste obiectivele FSC pentru anul fiscal 2007, Nicolaescu afirma ca tinta companiei este sa obtina o crestere de 50% a cifrei de afaceri, la 75 mil. euro.
"Focusul nostru principal este sa ne impunem pe piata de infrastructura cu solutiile noastre, si aici ma refer la servere si solutiile de tip Dynamic Data Center. Acesta este un concept Fujitsu Siemens Computers care imbina platforma hardware cu aplicatii software de optimizare a suportului infrastructurii pentru anumite aplicatii foarte des intalnite: Oracle, SAP. Aceasta crestere se va baza atat pe analiza dinamicii generale a pietei, cat si pe promovarea strategica pe care compania o va face pe cele trei piete targetate: intreprinderi mari, IMM si retail", spune Nicolaescu.
Referitor la intentia FSC de a deschide o facilitate de productie in Europa de Est, Nicolaescu afirma ca Romania este una dintre tarile care se afla in competitie pentru aceasta investitie.
"Deocamdata sunt evaluate toate destinatiile posibile, in functie de costuri, disponibilitatea fortei de munca etc. O decizie va fi luata anul viitor", a declarat Nicolaescu.
FSC este cel mai mare producator european de echipamente de calcul, majoritatea productiei fiind in continuare concentrata in Germania.