Judecarea procesului lui Sorin Vantu in dosarul BID, amanata cu o luna

Ziarul Financiar 27.03.2007
Judecarea apelului lui Sorin Ovidiu Vantu in cazul constituirii Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) a fost amanata, astazi, de Tribunalul Bucuresti, pana pe 24 aprilie, deoarece este asteptata pronuntarea la o consestatie privind exceptiile de neconstitutionalitate respinse de instanta de fond.

In 18 ianuarie 2007, instanta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, in urma rejudecarii dosarului, a constatat ca infractiunea de fals in declaratii s-a prescris, condamnandu-l pe Vantu pentru uz de fals, la doi ani de inchisoare in regim de detentie. De asemenea, instanta a dispus anularea tuturor actelor considerate false in constituirea BID si care ar fi avut efecte juridice, precum si la plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Avocatii lui Sorin Ovidiu Vantu au atacat hotararea cu apel.

In dosarul BID, Sorin Ovidiu Vantu fusese acuzat de fals in declaratii si uz de fals intrucat, pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii bancii, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancara.

Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispozitie Nicolae Popa.

La randul sau, Ioana Maria Vlas - fostul administrator al SOV Invest si martor in dosar - a declarat ca nu stie nimic despre modul de constituire a BID, dar a sustinut ca Vantu nu a avut carnet de investitor la aceasta banca. Totodata, Vlas a declarat ca banii pentru constituirea BID au fost ai investitorilor FNI. Ea l-a acuzat pe Sorin Ovidiu Vantu ca a trimis ilegal cererile de rascumparare a banilor depusi la FNI pe carnetele lui Nicolae Popa, fostul director general al grupului de firme Gelsor, in conditiile in care omul de afaceri nu era titular al acestor acte.

In iunie 2005, Vantu fusese condamnat de instanta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti la trei ani de inchisoare, iar omul de afaceri a facut apel, pe motiv ca in cauza nu au fost administrate toate probele. Magistratii Tribunalului Bucuresti au admis apelul si au decis rejudecarea dosarului. Mediafax