Cuprom s-a imprumutat cu 600 mil. dolari de la Merrill Lynch si Deutsche Bank

Ziarul Financiar 15.03.2007
Conducerea Cuprom a finantat achizitia activelor si licentelor de la RTB Bor printr-un credit in valoare de 600 mil. dolari (circa 450 mil. euro) pe o perioada de 8 ani.

In acest interval, Cuprom estimeaza ca-si va recupera aproape integral investitia, iar in circa 3-4 ani va readuce complexul din Bor pe profit.

Pe langa suma de 400 mil. de dolari pe care Cuprom a oferit-o pentru activele fixe de la RTB Bor, compania s-a angajat prin contractul de privatizare sa investeasca in urmatorii 4 ani alte 200 mil. dolari in retehnologizarea exploatarilor miniere.

Totodata, Cuprom face parte dintr-un consortiu care negociaza in acest moment un contract de asociere cu statul roman pentru exploatarile miniere de la Moldova Noua si Abrud, a caror activitate a fost sistata acum 2-3 luni, iar angajatii disponibilizati cu plati compensatorii. Ala turi de Cuprom, din consortiu mai fac parte Energo Mineral, companie specializata in comertul cu minereuri neferoase si Ipronef, un institut de cercetare pentru metalurgia neferoasa.
Potrivit conducerii Cuprom, termenul limita pentru negocierile cu autoritatile statului s-a incheiat astazi, moment la care urma sa aiba loc o ultima intrunire.
"Speram sa ajungem la un acord, insa sunt sceptic in aceasta privinta. Toate incercarile noastre de pana acum nu au fost acceptate, printre acestea fiind si varianta ca statul sa ofere garantii privind licentele miniere, precum si scoaterea la vanzare a activelor libere de orice sarcini, ca in cazul tranzactiei din Serbia", a declarat Horia Simu, directorul general al Cuprom.