Navol spera sa adune 16 mil. euro de la actionari

Autor: Adrian Cojocar 13.03.2007
Actionarii santierului naval Navol Oltenita au aprobat duminica majorarea capitalului social cu 54 mil. lei (circa 16 mil. euro), prin aport in numerar din partea actionarilor si conversia in actiuni a unor datorii, se arata intr-un comunicat emis de reprezentantii companiei.
Actionarii societatii vor putea subscrie titluri in limita de detinere, la valoarea nominala de 0,21 lei/actiune, in conditiile in care ultima oara acestea s-au tranzactionat in piata la un curs de peste cinci ori mai mic, de 0,04 lei/actiune. Capitalul social ar urma sa creasca la circa 74,6 mil. lei (22 mil. euro), de la 20,6 mil. lei (6,1 mil. euro) cat reprezinta in prezent.
Conducerea Navol Oltenita a mai convocat anul acesta o Adunare Generala cu scopul realizarii unei majorari a capitalului cu suma de 14,8 mil. eur o (50,3 mil. lei) in vederea punerii in aplicarea a planului de reorganizare, insa atunci propunerea a cazut, dupa ce SIF Muntenia, care detine aproape 50% din actiuni, s-a opus deciziei.
La sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, actionarii Navol intruniti intr-o adunare, au decis sa amane pentru o data viitoare includerea a doua creante ale SIF Muntenia si Breko Marine in capitalul social al companiei, in suma de 3,4 mil. lei (circa 1 mil. euro), respectiv 4,8 mil. lei (1,4 mil. euro). Actionarii au mai decis atunci ca in momentul preluarii creantei pe care Navol o avea la Banca Comerciala Romana (BCR) de catre Breko Marine sa intre in vigoare si contractul de management cu firma olandeza Dieselservice Papendrecht, prin care aceasta ar urma sa preia managementul constructorului naval si datorii de 9 mil. dolari la BCR.
Conducerea societatii si cea a SIF Muntenia nu a putut fi contactata ieri pentru a oferi mai multe detalii.
La sfarsitul anului trecut, santierul naval Navol Oltenita a iesit din procedura de insolventa ca urmare a unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, care a dat castig de cauza recursului inaintat de actionari.
Pentru evitarea intrarii Navol in faliment, compania a incheiat in luna august a anului trecut un contract cu firma olandeza Dieselservice Papendrecht, pentru preluarea managementului companiei si a unei datorii de 9 mil. dolari.
Producatorul de nave a inregistrat in 2005 o pierdere de 1,4 mil. euro (5 mil. lei) la o cifra de afaceri de 5,7 mil. euro (17,3 mil. lei).
Principalii actionari ai Navol sunt SIF Muntenia, cu o detinere de 49,9% din actiuni, si Ioan Alexandru, cu un pachet de 30,5% din companie.