Arcom Bucuresti estimeaza afaceri de 47 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 12.03.2007
Compania de constructii Arcom Bucuresti estimeaza pentru acest an o crestere de 5-10% a cifrei de afaceri, pana la circa 47 de milioane de euro.
"Pentru anul acesta ne asteptam la o crestere a cifrei de afaceri de 5-10%, pentru ca nu vrem sa ne expunem foarte mult. Vor aparea costuri suplimentare odata cu aderarea la Uniunea Europeana si in plus se resimte o crestere a concurentei din partea jucatorilor straini", a declarat Florian Florescu, directorul economic al Arcom.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 41 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare. "Peste o luna de zile va avea loc adunarea generala a actionarilor in care se va decide strategia pentru urmatorii ani", explica Florescu.
Compania a investit anul trecut circa 3 milioane de euro in achizitia de utilaje noi, pompe si macarale. Odata cu cresterea pietei constructiilor, jucatorii de pe piata sunt nevoiti sa investeasca masiv in achizitionarea de utilaje performante si de tehnologii noi de constructii.
Arcom Bucuresti a realizat in primul semestru al anului curent o cifra de afaceri de 17,5 mil. euro, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Rata profitului s-a situat in primele sase luni la circa 1,9%, in conditiile in care Arcom si-a bugetat o rata a profitului de 2,15% pentru intregul an 2006.
Arcom era inainte de revolutia din 1989 bratul extern al industriei romanesti de constructii, dar ulterior s-a confruntat cu o prabusire a comenzilor din strainatate si cu pierderea unor piete de export traditionale din Orientul Mijlociu si nordul Africii.
In prezent, compania nu mai deruleaza niciun contract in alte tari, pentru ca are deschise destule santiere in tara, iar lucrarile din strainatate nu mai sunt la fel de rentabile, potrivit reprezentantilor Arcom.
Astfel, Arcom s-a reorientat treptat catre piata interna si parteneriate sau asocieri cu firme straine. Printre cele mai importante proiecte derulate de Arcom anul trecut se numara Central Park si centrul comercial Dragonul Rosu, proiecte dezvoltate de grupul Niro, fabrica de medicamente LaborMed din Bucuresti sau lucrari de mediu finantate prin SAPARD sau SAMTID. Arcom are in derulare un proiect de circa 10 mil. euro pentru alimentarea cu apa a unor localitati din Valea Prahovei, precum si lucrari la punctul de trecere a frontierei de la Turnu-Magurele.
In cadrul strategiei de a se asocia cu companii straine, Arcom a format mai multe joint-ventures cu francezii de la Lafarge (productie de gips-carton), Gealan (pentru tamplarie din PVC), germanii de la Wittmann (productie de agregate) sau Omnico (pentru a intra pe piata de pavele si borduri).
Arcom SA face parte din holdingul de firme Arcom, care activeaza pe piata constructiilor si a materialelor de constructii. Din holding mai fac parte alte 10 companii, in care Arcom SA detine pachetul majoritar de actiuni, deruland prin acestea activitati de constructii - montaj, producere si comercializare de materiale de constructii, echipamente, mecanizare sau inchiriere de utilaje.
Holdingul de firme Arcom estima pentru 2006 o cifra de afaceri de circa 65-67 mil. euro, in crestere cu 10-12% fata de anul precedent.
Actiunile Arcom sunt detinute in proportie de peste 85% de 1.400 de persoane fizice, niciuna neavand mai mult de 1%, alti actionari fiind SIF Muntenia cu 8%, Conimpuls Bacau cu 2-3 % (firma la care este actionar fostul secretar de stat in MTCT Sergiu Sechelariu) sau Gimart Calarasi, potrivit ultimelor informatii disponibile. Numarul angajatilor s-a dublat anul trecut, ajungand la aproximativ 800 de persoane, potrivit reprezentantilor companiei.