G.T. Kirileanu: 1921. Culise regale (V)

Autor: G.T. Kirileanu 09.03.2007
Dupa cum am vazut din episoadele anterioare, tesatura de intrigi de la Palatul Regal ii angrena atat pe membrii familiei suverane, cat si pe politicienii de felurite orientari. G.T. Kirileanu ii trece in revista in insemnarile sale inedite pe toti. Un scandal tinea incordata atentia publica. In vara lui 1921, Cabinetul generalului Averescu a initiat un proiect de lege privind nationalizarea Uzinelor Societatii "Resita". Afecta prin aceasta interesele directe ale liberalilor, cu pondere majoritara la actiunile "Resitei". I.I.C. Bratianu declanseaza, astfel, o campanie de rasturnare a averescanilor, atragand prin manevre de culise si alti fruntasi ai opozitiei. Si ca scandalul sa ia forma paroxistica, cand la 15 iulie C. Argetoianu, ministrul de interne, ii adreseaza lui Virgil Madgearu, fruntas taranist, o invitatie triviala, opozitia hotaraste parasirea Parlamentului. Cri za guvernamentala era ca si declansata. (Ioan Lacusta)

30 iunie. Generalul Angelescu imi spune ca Regele m-a poftit la dejun azi, spre a-mi comunica sporirea de leafa cu incepere de mane. Dar pe cand lui Filip Ionescu i se da un supliment de 2.000 lei pe luna, iar ajutorului sau 1.000 lei pe luna si 3.000 lei anual, pentru lipsa de casa, mie mi se sporeste leafa cu 400 lei pe luna. Cum i-am spus domnului Basset:
- Pacat ca am invatat carte multa, mai bine ma apucam de putina contabilitate.

1 iulie. Ieri Printul Stirbei a dejunat la doamna Boamba (mama doamnei Valentina Filip-Lahovary) cu ministrul Argetoianu. A vazut apoi pe Take Ionescu, adanc mahnit de fapta domnului Titulescu de la Camera, unde l-a dezavuat in chestia amendamentului privitor la exproprierea strainilor, desi in Consiliul de Ministri n-a facut nici o intampinare. Take Ionescu nu stie daca mai este ministru...
Azi dimineata Printul Stirbei la I. Bratianu, apoi asteapta pe Jean Duca, spre a afla cele petrecute la camera. Jean Duca gaseste pe Titulescu lipsit de cel mai elementar cavalerism.
La 11, din partea Printului Stirbei, la Rege, pentru chestia actului cu Zizi Lambrino (avocatul ei este H. Sutu). (Anularea casatoriei cu Printul mostenitor Carol si asigurarea unei rente anuale.)

7 iulie. Ieri dr. Antipa, indemnat de Printul Stirbei, a fost la Sinaia sa arate Printului Carol afacerile puse la cale de Boyle - intre care si furnitura postavului pentru armata, care ar da lovitura de moarte fabricilor din tara. Ei si-au cumparat postavul pe nimic, la desfacerea stocurilor americane si engleze.
Dr. Antipa s-a intors fara nadejde. De altfel, duminica trecuta, cand am fost la Sinaia pentru Muzeul Renasterii, Printul Carol a spus lui Antipa ca nu mai are trecere pe langa Rege si Regina pentru intepatura lui Boyle si, de aceea, roaga pe Antipa si Mrazek sa le deschida ochii, caci numai ei ar putea determina pe Rege si Regina.
Printul Stirbei zice: - Noi toti vrem raul dinastiei, numai Boyle este credinciosul adevarat.
Iar Goilav: - Acest Boyle apare si dispare. Cand apare, vine sa puna la cale vreo afacere de sute de milioane. Cand dispare se duce sa puna la cale altele. Numai un scandal de presa ar deschide ochii suveranilor.
Cand Regina a intrebat pe Printul Stirbei daca ar primi sa prezideze un guvern de concentrare, el i-a raspuns:
- Eu n-as avea alt program, decat expulzarea lui Boyle!

Vineri, 8 iulie. Asara, dupa miezul noptii, s-a votat pretul exproprierilor. Majoritatea adunata in par a avut cu sine toate voturile strainilor, asa ca a intrunit peste doua treimi.
Printul Stirbei imi spune ca voind sa intre la I. Bratianu, feciorul l-a oprit pentru ca are vizita lui Maniu.
Eu: - Parca-l vad pe Bratianu ce bucuros trebuie sa fie, vazandu-l, in sfarsit, pe Maniu adus in mrejele sale. Dar cred ca domnul Bratianu va ajunge la acelasi rezultat ca si Al. Constantinescu, dupa cele sase ore de convorbire cu Maniu.
Printul Stirbei: - Apoi, da, pentru ca Maniu e deprins cu sistemul tratativelor urmate cu ungurii: sa le lungeasca, fara a ajunge la nici un rezultat. Acest sistem insa nu se mai potriveste cu politica Romaniei Mari, care cere sa stii ce vreai si sa ajungi la rezultate pozitive.

14 iulie. Doamne, ce lupta se desfasoara in jurul suveranilor pentru influentarea sau stapanirea lor. Printul Stirbei impotriva lui Boyle. I. Bratianu, prin mijlocirea Printul Stirbei. Take Ionescu si Argetoianu prin mijlocirea lui Boyle. Caci Take Ionescu a zis la Iasi:
- Daca as avea un Print Stirbei, as fi mereu la putere.
Iorga lupta cu Antipa si Tzigara. Antipa a auzit de la Regina:
- Iorga-i gelos ca te vede venind la noi.
Tzigara se plange Printului Stirbei ca Antipa este primit la Palat si la Printul Carol (3 iulie), iar el care a facut mai multe servicii Palatului e tinut la o parte.
Antipa se foloseste de prietenia cu N. Misu, apropiindu-se si de Printul Stirbei pe care-l critica aspru la Iasi.
Misu in lupta cu generalul Angelescu.
Generalul Ballif cu milioanele Domeniilor Coroanei.
Basset cu bunatatile vechiului regim.
Apoi vine lupta femeilor.
Doamna Dissescu informatoare credincioasa in domeniul politic.
Elvira Procopiu in stapanirea unor biletele primite de la Rege.
Iorga imi spune ca de aceea se duce Regele la Scrovistea, pentru ca are pe maica Domnica de la manastirea vecina, tiganesti.
Antipa imi sopteste: - Oricand pleaca familia regala in strainatate isi gaseste si Printul Stirbei un rost de plecare. Bunaoara, acum zice ca are la Paris o sedinta a Societatii "Steaua Romana".
Basset se plange unui prieten ca noua organizare a Casei Regale, adica militarizarea sa, este facuta in paguba lui si ca are impresia ca la inalt loc retragerea sa ar fi dorita.

Vineri, 15 iulie. Sedinta Camerei de ieri dupa-amaiaza, cu pupa-ma-n cur a lui Argetoianu de pe banca ministeriala.
Opozitia la Palatul Regal, la ora 9, cand toata lumea plecase. Misu, chemat, a zis ca nu-i acasa. Regele plecase la Scrovistea.
Azi-dimineata Printul Stirbei ma intampina cu cuvintele:
- Se ingroasa gluma.
- Bine ca-i un boer care a zis vorba asta. Ce-ar fi fost daca o spunea un taran... Noi, taranii, zicem: pupa-ma-n spate, ca nici cela nu-i departe.
- Sa lasam glumele, caci lucrul e foarte serios. Acuma
sa-l vad pe stapanul dumitale cum se descurca, desi ar putea foarte usor sa opuie pe unii contra altora, cand stie ca Take Ionescu nu-i bine cu generalul Averescu, iar Titulescu nu-i bine nici cu unul, nici cu altul. Si-n felul acesta ar arata si guvernului, si opozitiei ca de la Rege atarna toate. Dar pentru asta i-ar trebui alti sfetnici. Domnul Misu ia lucrurile in usor, spune averescanilor numai ceea ce stie ca le face placere si le lasa la voia intamplarii. I-am spus ca un general trebuie sa stie ce vrea si sa indrazneasca a lua hotarare. El a raspuns ricanand, ca deobicei: "Eu dau sfaturile cu taraita..."
Dar cand e vorba de o scrisoare catre Wranghel trebuie opozitie hotarata. Si tot asa acuma cand Regina a dat lui Boyle scrisoarea cu care el s-a prezentat pentru oferta petrolului, trebuie reactionat cu toata hotararea. Misu nu stia nimic de aceasta scrisoare si Printul Stirbei i-a spus:
- De la Regina nu stiu, caci ea se fereste de mine, de la dumneata nu stiu, pentru ca nici dumneata n-ai stiut de dansa, prin urmare a trebuit sa aflu de la lume straina de Casa Regala. Regina zice in scrisoare: "Am deplina incredere in colonel Boyle pentru tratarea chestiei petrolului roman, pentru ca sunt sigura ca interesele romanesti vor fi bine aparate".
- E ceva neinchipuit, zic eu. Cum se poate amesteca Regina intr-o chestie pe care numai un Mrazek o poate intelege...
Despre mergerea la Palatul Regal a tuturor fostilor ministri, Printul Stirbei zice:
- Am spus lui Duca: nu ma mir de Iorga, care se conduce dupa impulsurile oarbe ale momentului, dar dumneata stii ca nu-i scris a face asemenea manifestari la Palat, fara a fi sigur la ce capat urmezi. De altfel, Iorga, de ieri pana azi s-a schimbat de patru feluri.
Emil Panaitescu, spunand lui Iorga ca dupa ora 7 nu mai e nimeni la Palatul Regal si ca mai bine ar fi de luat mane o hotarare, a primit acest raspuns: "Am eu mai multa experienta politica decat dumneata".
Pe cand vorbeam cu Printul Stirbei (ora 10) iata-l si pe M. Popovici-Naveta. Pe cat mi-a spus Printul Stirbei, l-a luat cam la zeflemea, intrebandu-l daca are ceva mai bun de pus in locul actualului guvern.
La dejun Printul Stirbei a fost la Ionel Bratianu.
Pe la 4 iar a venit M. Popovici la Printul Stirbei, care la ora 5 pleaca la Sinaia, spre a vedea pe Regina astazi.
Misu ar fi spus Printului Stirbei:
- Pentru ca I. Bratianu nu vrea Resita, urmeaza ca trebuie sa cada guvernul?
De aceea se vede ca Ionel Bratianu a spus lui Misu pe care l-a chemat sa-l vesteasca despre inceperea unei campanii contra Regelui (scutirea de impozite etc): "Dumneata esti sceptic, dar noi avem credinta".
Astea mi le-a spus domnul Misu. Eu il intreb:
- Dar cu audientele cerute asara de capii opozitiei?
- M-au chemat, dar le-am trimis raspuns ca nu-s acasa. Nu vroiam sa fiu si eu amestecat in aceasta manifestare ridicola. Voi sfatui pe Rege sa le ceara memorii in scris.
Si rade satisfacut...

Duminica, 17 iulie. Domnul Misu imi aduce proiectul textului Proclamatiei Regelui pentru incoronare, redactat de generalul Averescu, si-mi spune sa studiez proclamatiile Regelui Carol, propunand alt text, caci aceasta forma (si nici aceea a lui Duiliu Zamfirescu) nu-i place Regelui.
Regele a staruit pe langa generalul Averescu, Take Ionescu si Titulescu sa nu se mai ocupe de Resita la Senat. In Consiliul de Ministri de azi se hotaraste asupra acestui lucru.
Regele e grozav de plictisit si n-ar vrea sa primeasca in audienta pe sefii opozitiei. Stie ca Iorga il va tinea iarasi peste un ceas. Misu staruieste (impins de Printul Stirbei si Bratianu) sa-i primeasca, neavand decat sa-i lase pe ei ca sa vorbeasca pana se vor satura!