Termocentrala pe carbuni de la Braila va fi privatizata pana la sfarsitul lunii martie

Autor: Roxana Petrescu 09.03.2007
Cele mai mari grupuri energetice prezente de piata de profil autohtona, Enel (Italia) si E.ON (Germania), dar si grupul Electrabel, cel mai mare grup energetic din Benelux (Belgia - Olanda- Luxemburg) fara activitati in Romania, au depus pe 28 februarie ofertele imbunatatite pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Centralei Termo-electrice Braila, una dintre cele patru sucursale ramase in patrimoniul companiei Termoelectrica.
Selectia grupului castigator va avea loc pana la sfarsitul lunii martie, au declarat oficialii Termoelectrica. Finalizarea tranzactiei va echivala fie cu intrarea unui nou jucator pe piata locala, fie cu formarea unui jucator integrat privat (cu activitati de productie, distributie, furnizare) pe piata de profil
"Pe 25 septembrie, anul trecut, au fost depuse ofertele initiale, iar la sfarsitul lunii trecute au fost depuse ofertele imbunatatite", au declarat surse din piata.
Selectia companiei castigatoare se va face in functie de planul de afaceri prezentat, rezultatul fiind un joint-venture intre Termoelectrica si investitorul privat care va intra in posesia pachetului de actiuni majoritar prin aportul la capitalul social al unitatii, prin investitii. Unul dintre avantajele majore ale unitatii de productie a energiei electrice si termice este apropierea fata de Dunare, care reprezinta o cale de transport mai ieftina pentru materia prima.
"Pana la sfarsitul lunii martie, va avea loc selectia grupului castigator", a declarat Viorel Marin, directorul general al Termoelectrica.
"Va fi format un grup nou in functie de modul in care fiecare companie isi concepe planul de afaceri. Acum, termocentrala are patru grupuri din care unul se afla in conservare, iar altul este scos din fuctiune. Un grup functional are o capacitate instalata de 230 de MW fiind unul dintre cele mai performante grupuri care functioneaza pe hidrocarburi, iar cel de-al doilea dispunde de o capacitate de 210 MW. Investitorul, in functie de modalitatea in care-si construieste oferta, va decide in ce masura va utiliza activele existente", a explicat reprezentantul Termoelectrica.
In prezent, in patrimoniul Termoelectrica se mai afla patru centrale, si anume Borzesti, Paroseni, Braila si Doicesti. Complexurile energetice Craiova, Turceni si Rovinari au fost desprinse din structura Termoelectrica, la fel ca marile termocentrale precum Electrocentrale Bucuresti.
Termocentrala de la Braila functioneaza pe carbuni, iar intentia este de a construi acolo un grup modern de producere a energiei electrice si termice.
"In maximum doua saptamani vom demara proceduri similare pentru Borzesti si Docesti. Paroseni nu participa la aceasta actiune pentru ca deja are un grup nou de 150 de MW", a conchis Marin.
Enel, actionarul majoritar al companiilor de distributie si furnizare a energiei electrice Enel Banat si Enel Dobrogea, este in prezent in procesul de finalizare a achizitiei celei mai mari companii de profil, Electrica Muntenia Sud. Obiectivul declarat al gigantului italian este formarea unui business integrat pe lantul de productie-distributie-furnizare de energie electrica.
"Am declarat ca suntem interesati de productia de energie electrica. Suntem pe lista companiilor selectate pentru proiectul reactoarelor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda. Ne intereseaza complexurile energetice si sursele regenerabile de energie, dar finalizarea acestor intentii depinde doar de rapiditatea cu care se vor misca autoritatile romane. Pentru Braila am depus oferta impreuna cu alti competitori", a declarat Matteo Codazzi , CEO in cadrul Enel Romania.
Grupul german de utilitati E.ON, singurul prezent pe piata locala atat prin activitati de distributie si furnizare a gazelor naturale, dar si a energiei electrice, si-a declarat in repetate randuri intentia de a investi in obtinerea unor capacitati de productie de energie electrica.
Anul trecut, grupul Electrabel a inregistrat o cifra de afaceri de 13,5 miliarde de euro si un profit net de 2,3 miliarde de euro. Grupul nu este inca prezent pe piata locala.