Bancherii pot negocia liber conditiile de creditare

Autori: Liviu Chiru , Razvan Voican 05.03.2007
Clientii persoane fizice cu venituri peste medie vor putea discuta curand cu bancile obtinerea unor credite de valori mai mari decat in prezent, in conditiile in care vor disparea constrangerile impuse de BNR privind avansul si ponderea maxima pe care rata lunara o poate avea in totalul veniturilor.
Banca centrala a inceput sa se retraga din spatiul reglementarilor privind conditiile de creditare a persoanelor fizice, lasand la latitudinea bancilor stabilirea criteriilor in contextul intrarii in UE. Banca Bulgariei a eliminat chiar de la 1 ianuarie restrictiile administrative la creditare.
Implicit, BNR se resemneaza intr-o anumita masura in privinta controlului vitezei creditului, fiind de asteptat ca in urma eliminarii restrictiilor bancile mici si mijlocii flamande dupa cota de piata sa devina si mai agresive prin oferte tentante care sa atraga clienti.
"Bancile romanesti au demonstrat ca sunt solide si foarte bine orientate catre risk management, astfel ca nu mai este nevoie de mentinerea acestor norme de reglementare", a declarat pentru ZF Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR. El nu a putut preciza data exacta la care va intra in vigoare abrogarea restrictiilor. Stet a explicat ca normele vizau "limitarea riscului" la creditarea persoanelor fizice, iar evolutia sistemului bancar a aratat ca acest risc este "foarte bine administrat".
In continuare, BNR va instrui bancile comerciale astfel ca normele lor interne sa contina masuri specifice de administrare a riscului. Practic, va fi vorba despre o relaxare a prevederilor actuale, care erau adaptate la conditiile rigide de creditare impuse de banca centrala. Stet a aratat ca bancile vor putea sa tina cont de structura veniturilor clientului, respectiv sa faca diferentieri intre clientii cu venituri mari si cei cu venituri reduse. Pana acum, norma prevedea un plafon fix de imprumutare, calculat ca procent din venituri, indiferent de volumul acestora.
BNR va veni cu clarificari in zilele urmatoare.
Andreas Maragkoudakis, directorul general al Bancii Romanesti, spune ca era de asteptat ca BNR sa ia o asemenea decizie. Cu toate acestea, el are insa rezerve fata de aceasta relaxare a conditiilor de creditare. "Dezvoltarea sistemului bancar este prea rapida si unele banci vor avea probleme in viitor", considera Maragkoudakis. In opinia lui, piata are potential de dezvoltare, insa concurenta intre jucatori este foarte puternica. "Vom fi mai agresivi in creditare, insa vom pastra o atitudine prudenta. Piata ne va forta sa fim mai agresivi", spune Maragkoudakis.
Manuela Plapcianu, directorul general al Bancpost, vede avansul la credit drept o forma de disciplinare a clientului, fiind o proba in fata bancherului in privinta capacitatii unui client de a-si dramui cheltuielile in functie de venituri. Corina Vasile, director de comunicare la Raiffeisen, spune ca era logic ca BNR sa se retraga din aceasta zona a reglementarii in conditiile in care odata cu introducerea principiilor Basel II privind riscurile, regulile interne ale bancilor se inaspresc.