KD Life si-a propus venituri de 2,4 mil. euro din asigurari

Autor: Lavinia Marin 15.02.2007
Compania de asigurare KD Life, membra a grupului financiar sloven KD, estimeaza pentru acest an un nivel al primelor brute subscrise in valoare de 2,4 milioane de euro, in conditiile in care anul trecut a investit 17,32 milioane de lei (4,9 mil. euro) pentru operatiunile in Romania.
"Planurile noastre pentru acest an sunt extinderea retelei teritoriale cu trei unitati pentru a ajunge la 11, cresterea numarului de angajati la 70 si deschiderea a trei puncte financiare. In plus, am inceput sa discutam si cu brokeri de asigurare pentru incheierea unor parteneriate, dar intentionam sa ne concentram pe forta proprie de vanzari", a declarat pentru ZF Ian Harrocks, directorul executiv al KD Life Asigurari. Compania a inceput sa activeze pe piata de la mijlocul anului trecut, dupa ce pe 30 mai 2006 a primit autorizatia din partea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
KD Life Asigurari a subscris anul trecut prime brute in valoare de aproape 2 mil. lei (0,6 mil. euro) din polite unit-linked (asigurari de viata cu componenta investitionala), asigurari de viata traditionale si asigurari de viata la termen.
Politele unit-linked reprezinta 93% din portofoliul asiguratorului, unitatile fiind plasate in fondul KD Maximus in lei. KD Life Romania este prima companie de asigurare a grupului KD deschisa in afara Sloveniei, grupul intentionand sa deschida alte companii in Bulgaria, Ucraina si Serbia.
"Am decis sa intram pe piata deoarece politele unit-linked vor fi cele care vor aduce cele mai mari castiguri clientilor fata de asigurarile traditionale. Dar daca nu eram o companie de investitii, atunci nu am fi luat decizia de a intra pe asigurari de viata unit-linked", a spus Harrocks. El estimeaza ca societatea va trece pe profit in urmatorii trei ani, deoarece companiile de asigurari de viata au nevoie de cel putin patru ani pentru a deveni profitabile.
KD si-a propus ca in acest an sa atinga o cota de 1,5-2% din piata asigurarilor de viata unit-linked, obiectivul pe termen lung al companiei fiind o cota de piata de 10%.
Desi nu si-a anuntat intentia de a intra pe pensii private, KD Life studiaza aceasta posibilitate.
"Suntem interesati de pensii private, problema este ca toata lumea crede ca pilonul II (n.r. - pensii private obligatorii) este cel mai important in timp ce ar trebui sa se concentreze pe pilonul III (n.r. - pensii private facultative). Vom lua o decizie oficiala in acest sens dupa ce se va concretiza situatia cu pilonul II din punct de vedere legislativ", a afirmat Harrocks. El a specificat ca in cazul in care s-ar infiinta o companie pentru administrarea de pensii private, actionarul majoritar ar fi KD Slovenia.
KD Life are un capital social de 17,32 milioane de lei, actionarii companiei fiind: KD Holding (95,12%), Slovenica Zivljenje (4,88%), iar cu o participatie mai mica - Adriatic Slovenica, Alta Media si Svet Zavarovanj.