Apple ar putea incinge lupta pietei europene de clipuri video

Autor: Sabin Popescu 13.02.2007
Apple ar putea ataca piata clipurilor video online din Europa, scrie International Herald Tribune. Ministrul economiei din Luxemburg a anuntat luna trecuta ca Apple va oferi pe plan local servicii video prin intermediul iTunes.
Compania americana a infirmat declaratia ministrului, precizand ca de obicei nu face comentarii asupra viitorului afacerilor sau liniilor de produse.
Totusi, orice miscare a Apple este urmarita de catre alti jucatori care cauta sa obtina un avantaj pe piata globala a clipurilor video online, care, pana in 2011, ar putea deveni o industrie de 11 mld. dolari (8,45 mld. euro) pe an.
In Marea Britanie, RTL Five ofera utilizatorilor posiblitatea de a descarca ultimele seriale a popularei serii "CSI" inainte ca acestea sa apara pe posturile britanice de televiziune. Alt e posturi mari, precum Canal Plus din Franta, BBC sau postul franco-german Arte, ofera utilizatorilor posibilitatea de a descarca seriale sau emisiuni.
De cand a fost lansat acum un an, serviciul CanalPlay a comercializat peste 2 milioane de clipuri video pe Internet, declara Bruno Thibaudeau, seful departamentului de dezvoltare a afacerilor pentru Canal Plus.
Thibadeau a precizat ca este constient de interesul Apple pentru aceasta piata, dar ramane increzator, chiar daca firma americana isi va lansa afacerea in Luxemburg, oferind preturi mai mici si legi mai flexibile in ceea ce priveste lansarea filmelor pentru consumatorul final.
Pentru operatorii de televiziune publica, serviciul video-on-demand (VoD) reprezinta o ultima incercare de a ramane competitivi, pe masura ce publicul, in special tinerii, se indreapta spre alternative online, precum YouTube.
Emmanuel Suard, director de dezvoltare al Arte, declara ca postul nu este inca atat de puternic precum alti operatori de televiziune si "de aceea trebuie sa ne oferim continutul media prin orice mijloc - televiziune, Internet, etc. Daca ne limitam doar la transimia TV, exista riscul ca publicul nostru sa fie mai redus".
Primele actiuni ale operatorilor de televizune publica au declansat nemultumiri in cadrul grupurilor precum British Open Source Consortium, care deja a reclamat postul BBC. Operatorii practic interzic accesul sistemelor de operare Linux si MacOS, oferindu-si serviciile numai utilizatorilor Windows - sistem de operare care este instalat pe 90% din PC-urile din lume.
Operatorii privati adopta aceeasi strategie. Serviciul CanalPlay oferit de Canal Plus spre exemplu, ofera numai utilizatorilor Windows posibilitatea de a inregistra pe suport optic continutul descarcat.