Ciocniri la granita israeliano-libaneza

Autor: Liviu Mihalache 09.02.2007
In noaptea de miercuri spre joi au avut loc cateva ciocniri intre fortele israeliene si cele libaneze, considerate de ONU "extrem de grave", in timp ce un ministru israelian declara ca tara sa ar trebui sa se pregateasca in 2007 de un nou razboi cu Hezbollah.
"Fac parte dintre cei care cred ca pana la sfarsitul anului, chiar daca nu ne dorim, vom intra intr-un nou conflict si trebuie sa ne pregatim", afirma Ben Eliezer, general in rezerva, fost ministru al apararii si actualul ministru al infrastructurii.
In incidentul de acum doua nopti armata libaneza a deschis focul in directia unui avanpost militar israelian din apropierea frontierei dintre cele doua state, pentru prima data de la incetarea conflictului din vara lui 2006.
O sursa militara israeliana a declarat ca tirurile, care nu s-au soldat cu raniti, au fost lansate miercuri seara in directia militarilor israelieni care nivelau sectorul israelian din apropierea frontierei cu Libanul, unde, luni, au fost descoperite patru incarcaturi explozive, potrivit sursei militare.
Armata libaneza era in stare de alerta de miercuri seara din cauza activitatilor militare israeliene din apropierea frontierei si si-a intarit pozitiile din sectorul central.
Israelul acuza militiile Hezbollah ca au plasat recent aceste incarcaturi. Militantii Hezbollah au declarat ca incarcaturile au fost plasate inaintea conflictului din perioada 12 iulie - 14 august, oprit de Israel dupa numeroase presiuni internationale.
Multe voci ale comunitatii militare israeliene au afirmat ca interventia militara a fost un esec din cauza lipsei de comunicare dintre factorul politic si cel militar.