Parcurile de afaceri sunt vanate de fondurile de investitii

Autor: Catalin Lupoaie 08.02.2007
Investitiile in parcurile de afaceri au crescut intens in ultimii ani, odata cu succesul inregistrat in 2005 de Bucharest Business Park, acestea devenind tinte sigure pentru investitorii din domeniu. Practic, toate parcurile de birouri care sunt in constructie sunt tatonate de fonduri de investitii.
Cea mai recenta achizitie a fost derulata de fondul de investitii austriac Immoeast care a cumparat cu circa 60 de milioane de euro complexul de birouri Victoria Park, dezvoltat de firma belgiana Librecht & Wood in apropierea aeroportului Baneasa.
"Acest concept (parcul de afaceri - n.r.) este cautat de firmele specializate in IT si de companiile care isi externalizeaza afacerile. Cladirile au specificatii tehnice foarte ridicate, un design atractiv si locuri de parcare suficiente. Ava nd in vedere cresterea pe care o inregistreaza Bucurestiul, ne asteptam la o cerere puternica pentru astfel de proiecte", afirma reprezentantii Jones Lang LaSalle.
Una dintre tintele fondurilor de investitii este proiectul S.Park, pentru care se lupta trei grupuri de investitori, potrivit unor informatii de pe piata. Centrul de afaceri este format din patru corpuri de cladire, suprafata neta inchiriabila fiind de circa 30.000 de metri patrati. S.Park urmeaza a fi finalizat in primavara anului viitor. In dezvoltarea proiectului, estimat la 30-35 de milioane de euro, a fost implicata si divizia de real estate a bancii ING, care a hotarat la un moment dat sa se retraga.
Pe langa interesul fondurilor de investitii, parcurile de afaceri sunt asaltate de chiriasi. Astfel, spatiile de birouri din S.Park au fost preinchiriate in proportie de 95%, cei mai recenti chiriasi ai proiectului fiind compania specializata in furnizarea de solutii software, Wizrom, si liderul local al pietei de bere, compania Brau Union, potrivit companiei de consultanta imobiliara Eurisko, care a intermediat tranzactiile.
Primul parc de afaceri achizitionat de un fond de investitii a fost Iride Business Park, care a fost cumparat in 2004 de Immofinanz pentru 40 de milioane de dolari. Iride era detinut de doua companii italiene - BPD Property Development si Finest -, de fondul de investitii Romanian Post Privatization Fund (RPPF) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Proiectul a fost inceput in 1998 de compania imobiliara italiana BPD Property Development si BERD.
Interesul investitorilor straini a continuat in 2005 cu achizitia proiectului Bucharest Business Park (BBP) de catre austriecii de la CA Immo. BBP, situata in zona Piata Presei Libere, a fost inchiriat anul trecut in totalitate, intregul complex de birouri ajungand la un grad de ocupare de 100%, potrivit companiei Colliers International, agentul exclusiv al cladirii.
Astfel, alaturi de companii precum BAT, IBM, Coca-Cola sau Sony, care au inchiriat spatii in primele trei corpuri ale cladirii, in BBP vor desfasura activitati si Romsys, 3M sau Ness.
Ca urmare, succesul pe care l-au inregistrat pe piata cele doua parcuri de afaceri livrate pe piata pana in prezent, Bucharest Business Park si Iride Business Park, a determinat investitorii de pe piata de real estate sa anunte noi proiecte de acest gen. Un alt parc de afaceri care se afla in faza de constructii este Baneasa Business and Tehnology Park, dezvoltat de catre Baneasa Investments. Proiectul se desfasoara pe un teren de 12 hectare pe care se vor construi 11 cladiri de birouri clasa A si A plus. Proiectul se va desfasura in 5 etape timp de cinci ani.
Compania care dezvolta proiectul, Baneasa Investments, este detinuta de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB) si un grup de firme controlat de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Radu Dimofte. In nordul Capitalei se afla parcul de afaceri Novo Park, in care Global E-Business Operations Centre HP, filiala locala a celui de-al doilea mare producator de computere personale din lume, a inchiriat 7.300 mp.
Proiectul Sema Parc, care va necesita investitii totale estimate la circa 700 mil. euro si va fi dezvoltat de vehiculul investitional River Invest, va cuprinde, de asemenea, un parc de afaceri.
In prezent se afla in constructie primele doua cladiri din proiectul Sema Parc, care au o suprafata inchiriabila de 42.000 de metri patrati. Unul dintre imobile are o suprafata inchiriabila de 15.000 mp si va fi livrat pe piata in ultimul trimestru al anului viitor. Cealalta cladire, cu o suprafata inchiriabila de 27.000 mp, va fi finalizata in prima parte a anului 2008. Aproximativ 65% din spatiul disponibil din prima cladire este deja preinchiriat, potrivit ultimelor date disponibile.
Proiectul Sema Parc va fi amplasat pe platforma industriala a companiei Semanatoarea, in apropierea complexului studentesc Regie din Bucuresti. Spatiile de birouri vor totaliza 364.000 de metri patrati si vor respecta standardele A si A plus.