PharmaFarm: piata medicamentelor va progresa cu un ritm de pana la 15%

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 02.02.2007
Conducerea companiei PharmaFarm din Cluj, distributor national de medicamente, estimeaza ca anul acesta piata medicamentelor va inregistra o crestere de 12-15%, insa reprezentantii firmei se asteapta ca evolutia propriilor indicatori financiari sa devanseze cresterea pietei.
"Depindem foarte mult de stabilitatea din sistemul de sanatate, dar preconizam o crestere superioara pietei. Principala sursa de crestere a pietei vor fi medicamentele originale, care credem noi vor genera trendul pietei, mai ales pe baza programelor de sanatate. Medicamentele generice vor contribui de asemenea la cresterea pietei", a declarat pentru ZF Transilvania Lucian Codreanu, director general PharmaFarm.
Planurile de dezvoltare ale companiei de distributie de medicamente PharmaFarm pentru anul 2007 vizeaza, pe de o parte, dezvoltarea portalului de comenzi electronice - E-PharmaFarm, compania intentionand ca la sfarsitul acestui an sa colaboreze prin intermediul acestui portal cu pana la 500 de clienti-farmacii. In prezent, firma are un portofoliu format din 2.800 de farmacii.
"Tot anul acesta intentionam sa modernizam depozitele din Bucuresti, Timisoara, Craiova si Galati, atat din punctul de vedere al capacitatilor de depozitare, cat si al tehnologiilor IT, toate acestea presupunand investitii in linie cu anii precedenti", a mai spus Lucian Codreanu. In 2006, compania a investit aproximativ un milion de euro in reorganizarea depozitelor din teritoriu si in dezvoltarea infrastructurii logistice.
Compania PharmaFarm a incheiat primele zece luni ale anului 2006 cu o cifra de afaceri de 30,5 mil. euro, valoarea reprezentand o crestere de 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii companiei se asteptau ca, in ultima parte a anului, ca urmare a cresterii consumului de medicamente in sezonul rece, indicatorii financiari ai companiei sa creasca peste nivelul inregistrat in primele zece luni. Conducerea PharmaFarm nu a dorit sa ofere o valoare a cifrei de afaceri pentru 2006. Distribuitorul de medicamente PharmaFarm a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 124 mil. lei (34,2 mil. euro), in crestere cu aproximativ 27% fata de 2004. Pe de alta parte, profitul companiei a scazut pana la 0,8 mil. lei (0,2 mil. euro), de la 1,3 mil. lei (0,3 mil. euro).
Conform propriilor estimari, PharmaFarm detine in momentul de fata o cota de aproximativ 3% pe piata romaneasca, dupa ce la sfarsitul lui 2005 compania detinea o cota de piata de 3,4%.
Firma clujeana detine 10 depozite in toata tara, cele mai importante fiind situate in Cluj si Bucuresti, precum si 14 farmacii in judetele Cluj, Bistrita, Salaj si alte doua puncte farmaceutice in zona rurala. Clientii companiei sunt 2.800 de farmacii din toata tara, conducerea estimand ca acopera aproximativ 75% din piata farmaceutica. Furnizorii PharmaFarm sunt in proportie de 60% firme straine, restul medicamentelor fiind achizitionate de pe piata autohtona.
In 2005 Celesio, cel mai mare distribuitor de medicamente din Europa cumpara compania Kemofarmacia, devenind astfel actionar majoritar la PharmaFarm.