CEDO: Fondul Proprietatea nu functioneaza

Autor: Lucia Efrim - Mediafax 31.01.2007
Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg arata ca nefunctionarea Fondului Proprietatea pune in imposibilitate masura despagubirii romanilor, proprietari ai caselor nationalizate, astfel ca Guvernul roman este condamnat la plata daunelor pentru nerespectarea dreptului la proprietate.
In 25 ianuarie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Romania la plata a 60.000 de euro catre Virgil Negoita, care si-a revendicat un imobil si terenul aferent, solicitand instantelor romane sa anuleze contractele incheiate de stat cu chiriasii, deveniti intre timp proprietari in baza Legii 112/1995.
Curtea de la Strasbourg a decis ca Guvernul roman sa-i plateasca lui Negoita si 3.000 de euro ca daune morale si 300 de euro cheltuieli de judecata.
CEDO subliniaza ca, desi in virtutea Legii 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, initiata de ministrul Monica Macovei si adoptata de Guvernul Tariceanu-n.r.), persoanele care se afla in situatia lui Negoita au dreptul la o indemnizatie egala cu valoarea de piata a bunului - care nu poate fi restituit - sub forma de titluri de valoare la Fondul Proprietatea.
Acest fond insa nu functioneaza, in prezent, de o maniera susceptibila sa conduca la acordarea efectiva a unei despagubiri a reclamantului, arata Curtea.
In concluzie, CEDO a considerat ca privarea reclamantului de bunul sau, combinata cu absenta totala a unei despagubiri timp de aproape sase ani a reprezentat o sarcina disproportionata si excesiva, incompatibila cu dreptul la respectarea bunurilor, garantat de articolul 1 al Primului Protocol Aditional la Conventie.
Adoptarea Legii 112 in 1995 a determinat chiriasii din casele nationalizate sa cumpere apartamentele in care locuiau pe sume mai mici comparativ cu valoarea de piata, iar proprietarii de drept, care reusisera intre timp sa obtina decizii judecatoresti irevocabile de retrocedare, au fost nevoiti sa deschida noi procese, ca in final sa se planga la CEDO.
Numai in anul 1997, peste 1.700 de reclamatii ale romanilor privind incalcarea dreptului la propietate se inregistrasera la CEDO.