Schimb de replici intre Presedintie si Partidul Conservator privind telefoanele dintre Basescu si Seres

Autor: Cristian Fierbinteanu - Mediafax 30.01.2007
Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a declarat in replica la solicitarea lui Dan Voiculescu ca presedintele sa prezinte convorbirile telefonice cu Codrut Seres, ca la Cotroceni nu se fac inregistrari si i-a solicitat fostului ministru sa le publice, daca le detine.
"La Palatul Cotroceni nu se fac inregistrari ale convorbirilor telefonice, prin urmare nu detinem convorbirile. Daca domnul Seres detine aceste convorbiri, sa le faca publice", a declarat Saftoiu. Ea nu a putut preciza numarul sau continutul convorbirilor telefonice pe care Basescu le-ar fi avut cu Seres. "Domnul Seres ar trebui sa faca aceste precizari", a spus Saftoiu.
Presedintele PC, Dan Voiculescu, i-a trimis luni o scrisoare presedintelui Basescu in care ii cere sa desecretizeze si sa prezinte cele trei convorbiri telefonice avute pe tema Alro, in perioada septembrie 2005 - aprilie 2006, cu fostul ministru al economiei si comertului Codrut Seres. "Do mnule presedinte, constatam cu ingrijorare ca problema implicarii institutiei prezidentiale in scandalul de trafic de influenta ia amploare. Avand in vedere suspiciunile aparute si pentru ca opinia publica sa cunoasca adevarul, va solicitam dumneavoastra si institutiilor abilitate ale statului sa desecretizati si sa prezentati cele trei convorbiri telefonice avute pe tema Alro, in perioada septembrie 2005 - aprilie 2006, din postura de presedinte, cu fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres", se arata in scrisoarea trimisa de Voiculescu lui Basescu.
Liderul PC precizeaza ca solicitarea este facuta cu buna credinta si are la baza declaratiile permanente facute de seful statului in timpul mandatului pentru promovarea transparentei si corectitudinii oamenilor politici in derularea actului public de conducere.
"Consideram ca dumneavoastra ar trebui sa fiti primul interesat de eliminarea unor acuzatii grave la adresa institutiei prezidentiale", adauga Dan Voiculescu.
Presedintele Partidului Conservator l-a acuzat recent pe presedintele Traian Basescu de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru al economiei, Codrut Seres, sa intervina pentru furnizarea de energie ieftina societatii Alro Slatina.
Problema contractelor de furnizare a energiei electrice a fost intens dezbatuta anul trecut, mai multi politicieni afirmand ca o serie de firme cumpara energie ieftina de la producatorii de stat pe care o revand apoi unor companii detinute tot de stat.
In luna noiembrie, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a hotarat ca toate firmele care au contracte de furnizare sau de intermediere trebuie facute publice.